VOJNA OFENZIVA

Na Sinaju ubijena šestorica džihadista i dvojica egipatskih vojnika

01.04.2018 u 12:44

Bionic
Reading

Šestorica muškaraca za koje se sumnja da su džihadisti i dvojica egipatskih vojnika ubijena su prošlog tjedna na Sinaju, na istoku Egipta, priopćio je u nedjelju vojni glasnogovornik

Egipat je 9. veljače počeo veliku protudžihadističku vojnu ofenzivu na Sinaju, gdje djeluje egipatski ogranak skupine Islamske države (IS).

Ubijena su šestorica džihadista, jedan od njih u unakrsnoj vatri na sjeveru Sinaja u vojnoj akciji protiv "opasne terorističke ćelije", dodaje u priopćenju glasnogovornik vojske Tamer el Refai.

U sukobu su poginuli i časnik i vojnik egipatske vojske. Dvojica su ranjena.

Više od petsto "kriminalaca za kojima je raspisana tjeralica" uhićeno je proteklog tjedna, navodi vojska. Usto tvrdi da je spriječila "ulazak u zemlju 169 osoba iz raznih zemalja" preko zapadne granice s Libijom.

Više od sto džihadista i najmanje 22 vojnika su poginula od početka velike ofenzive "Sinaj 2018.", pokazuju službeni podaci.

Ofenziva je počela nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora čiji će se rezultati objaviti u ponedjeljak.

Egipat se od ljeta 2013. i svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Mursija u vojnom udaru te masovnih prosvjeda protiv potonjeg nakon toga našao na meti napada ekstremističkih skupina.

Stotine vojnika, policajaca i civila poginule su u tim džihadističkim napadima.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju