MEKSIČKE BANDE

Na Silvestrovo 12 mrtvih u sukobima između narkokartela

02.01.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Dvanaest nasilnih smrti koje se pripisuju ratu narkokartela zabilježeno je 31. prosinca na sjeveru Meksika, u susjedstvu Sjedinjenih Država, među kojima osam u Ciudad Juarezu koji slovi kao najpogibeljniji grad u zemlji

U Ciudad Juarezu došlo je do pucnjave između policije i razbojnika koji su napali kamion sa sodom. U razmjeni vatre smrtno je stradalo dvoje ljudi, napadač i dostavni radnik, izvijestila je tamošnja policija.

Isto u Ciudad Juarezu, skupina razbojnika ustrijelila je 35-godišnjaka s više metaka, nakon potjere po gradskim ulicama, prema istom izvoru.

Ostale žrtve su ubijene iz vatrenog oružja na drugim mjestima u gradu te u državi Chihuahui, koje je Ciudad Juarez pogranični grad, nasuprot El Pasu u Teksasu.

Sjever Meksika, uz granicu sa SAD-om, najveći svjetski potrošač kokaina, krvava je bojišnica meksičkih narkokartela koji se bore za nadzor trgovine drogom. U njihovim okršajima s krijumčarima i s redarstvenim snagama u 2008. je poginulo 5.300 ljudi diljem zemlje.

Vlada predsjednika Felipea Calderona koja je na vlast došla koncem 2006. mobilizirala je za borbu s narkokartelima više od 36.000 policajaca i vojnika na cijelom području Meksika.