ŠUM U KOMUNIKACIJSKOM KANALU

Na sastanak u Zadar stigla samo jedna udruga ribara

21.01.2011 u 17:25

Bionic
Reading

Uoči prosvjeda ribara koji je za sutra najavljen u devet hrvatskih gradova na Jadranu predstavnici dvaju ministarstava - poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te vanjskih poslova i europskih integracija - sastali su se danas u Zadru s predstavnicima Udruge profesionalnih ribara 'Naše more'.

Predstavnici udruga 'Istarski ribar' i 'Mare Croaticum' nisu nazočili sastanku.

Nakon sastanka, zatvorena za javnost, dopredsjednik udruge 'Naše more' Karlo Magić kratko je rekao da je državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić ponudio 'dosta toga', ali da ribari neće odustati od sutrašnjeg prosvjeda u devet jadranskih luka. Ribari koji će sutra prosvjedovati traže i smjenu državnog tajnika Božanića jer ga smatraju izravno odgovornim za krizu ribarstva.

Kako Hrvatska u sklopu pregovora o ulasku u EU upravo zatvara poglavlje o ribarstvu, sastanku je nazočio i državni tajnik za europske integracije u ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković, koji je istaknuo da je važno otkloniti određene dezinformacije koje su se pojavile i koje se nisu smjele dogoditi.

'Bilo da je riječ o uporabi latinskih naziva riba ili da bi u našem teritorijalnom moru talijanske ribarice mogle loviti - to jednostavno nije točno i to se neće dogoditi', izjavio je državni tajnik Plenković.

Predstavnici 'Istarskog ribara' i 'Mare Croaticum' danas nisu došli na sastanak u Zadar.

Predsjednik Udruge profesionalnih ribara 'Istarski ribar' Radovan Simić u izjavi za Hinu je kazao kako osobno smatra da razgovori više nemaju nikakva smisla. 'Kad smo tražili sastanke, svi su se oglušili, a sada u pet dana nas već u dva navrata pozivaju na sastanak. To je neozbiljno', kazao je Simić. Dodao je kako je poziv za današnji sastanak stigao emailom tek jučer popodne, a on ga je pročitao tek navečer.

'Ako Tonči Božanić ima tajnicu, mi ju nemamo i nema nas tko obavijestiti o pozivu. Pitanje je što se želi postići ovim sastancima, ali u svakom slučaju sve je to jako neozbiljno', rekao je Simić.