MESIĆ IPAK NEŠTO ZNA

Na Sanaderu je da kaže zašto je otišao

08.09.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić potvrdio je danas da se nedavno našao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji mu je ponovio ranije iznijete razloge svojeg odlaska, te je izjavio da smatra da u tim razlozima 'vjerojatno ima još ponešto', ali mu nije poznato što i na Sanaderu je da to kaže

'Sada je tražio da se nađemo na jednoj večeri i našli smo se. On (Sanader) je samo malo proširio te teme i ono što je i prije tvrdio da se ne misli kandidirati, to je sada potvrdio. Ali nije isključio mogućnost da se jednog dana ponovo pojavi u politici', kazao je Mesić u izjavi novinarima nakon što je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) sudjelovao na otvorenju Hrvatsko-armenskog gospodarskog foruma.

Prema pisanju medija, bivši premijer Ivo Sanader, koji je ostavku podnio 1. srpnja, prije desetak dana, prošlog utorka, sastao se s predsjednikom Mesićem. Mesić je podsjetio da ga je bivši premijer nazvao dva dana prije nego što je podnio ostavku jer mu 'ima nešto jako važno za reći' i to nije htio preko telefona, a kako Mesić nije bio u Zagrebu, našli su se dva dana poslije.

'Rekao mi je ono što ste mogli pročitati u našim medijima, da nije bolestan, da nitko u obitelji nije bolestan, da je 20 godina u politici, 10 godina na čelu HDZ-a, sedam na čelu Vlade i da je došlo vrijeme za jedan novi početak. To mi je tada rekao', kazao je Mesić, dodajući da je na nedavnom sastanku Sanader 'proširio te teme'.

Na novinarski upit je li mu na nedavnom sastanku otkrio prave razloge svojeg odlaska, Mesić je odgovorio da je Sanader rekao da su to pravi razlozi te da je dodao i europsku dimenziju. 'Europa je davala punu podršku Hrvatskoj za ulazak u EU, a na drugoj strani članica EU Slovenija je blokirala Hrvatsku na jednom pitanju koje je bilo otvoreno i kad je Slovenija ulazila u EU. To je jedno bilateralno pitanje koje Slovenija koristi da zaustavi ulazak Hrvatske u EU i vjerojatno je jedan od razloga bio taj da pokaže (Sanader) Europskoj uniji da moraju biti efikasniji kada su nove članice u pitanju.

'I sada smatram da vjerojatno ima još ponešto, ali na njemu je (Sanaderu) da to kaže', rekao je Mesić odgovarajući na upit o svojim kritikama Sanaderu da to nisu dovoljni razlozi za odlazak. Na izričit upit zna li koji su to razlozi, Mesić je odgovorio da to ne zna. 'Ja ne znam, znam samo to što mi je rekao', istaknuo je.