prijetio fizički obračun

Na rubu incidenta u Saboru: Grmoja Zekanovića nazvao glupanom, on mu uzvratio - 'Ako se ja zaletim prema vama...'

21.09.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Saborski zastupnici raspravljat će o paketu zakone koje treba mijenjati zbog uvođenja eura. No prije su iskoristili vrijeme za slobodne govore, kojima tradicionalno počinju radni tjedan

Prvi se za riječ javio Hrvoje Zekanović iz HDS-a, koji se osvrnuo na Putinov govor. 'Putin je još jednom zaprijetio Zapadu, Hrvatskoj, Europi. Zaprijetio je nuklearnim oružjem, zapovijedio je i djelomičnu mobilizaciju. Opasno je što je najavio četiri odvojena referenduma vezano uz prikuljučenje Rusiji. Mi Hrvati smo odobrali svoje saveznike, EU i NATO. Međutim moramo biti svjesni opasnosti koja dolazi s istoka', kazao je Zekanović te pritom pozvao one koji su htjeli blokirati Švedsku i Finsku od ulaska u NATO.

Kratko se osvrnuo i na aferu Ina. 'Traži se politička odgovornost, no ti isti koji je traže nisu je spremni dati. Postoji li politička odgovornost kad je Slavko Linić prodao Bijele noći za ništa, a one su kasnije zaradile desetke milijardi dolara. Postoji li politička odgovornost stranke?', upitao je SDP-ovce. Prozvao je i Most i Božu Petrova zbog arbitraže s MOL-om.

Darko Klasić iz HSLS-a osvrnuo se na stanje u vojsci. 'Hrvatska broji 15 tisuća vojnika, od čega je polovica podrška ili neborbeni sektor. Predsjednik činove dijeli ko na traci, pa će se hrvatska vojska ako nastavi ovom dinamikom svesti na lovačko društvo s pridruženom brigadom generala, brigadira i pukovnika. MORH isto spava zimski san, a o služenju vojnog roka u tom snu ni ne sanja kako bi se ojačale naše Oružane snage. Nabavili smo Rafale i Bradleya i gurnuli glavu u pijesak', kazao je Klasić, dodavši da bi daljnje smanjenje broja u ljudstva u vojsci moglo dovesti do toga da se ne možemo obraniti, ali ni da ne možemo sudjelovati u misijama NATO-a. Predsjednika Milanovića je prozvao da je u bliskim odnosima 's vođama koji destabliziraju jedinstvo EU i NATO-a'.

'Znate što je najgore za HDZ? Ne samo to što su korumpirani, što provode veleizdajničku politiku, nego što ih glupani brane. To je najgore, kada te glupani brane. Imali smo sada jednog glupana koji je napao Božu Petrova zbog inzistiranja na nastavku arbitraže', kazao je Mostov Nikola Grmoja.

'Nazvali ste kolegu saborskog zastupnika glupanom', poručio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i pozvao ga da ne vrijeđa zastupnike te mu dao opomenu, no Grmoja je tvrdio da nije spomenuo nijednog zastupnika iako je jasno da je mislio na Zekanovića.

Nastavio je Grmoja s izlaganjem no uskoro je počeo vikati te poručio: 'Zbog takvih veleizdajnika kao što ste vi Hrvatska je tu gdje je. I ja vam na to više neću šutjeti. I govorit ću i gore stvari od toga da ste glupani. Vi ste veleizdajnici', urlao je Grmoja te dobio i drugu opomenu, a nakon što je nastavio vikati 'da ga neće ušutkati' dobio je treću opomenu i oduzimanje riječi do kraja dana.

  • +15
Sjednica Sabora 21.9. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Kolega Grmoja bježi iz Sabora kao što je bježao pred Andrejem Plenkovićem i kao što je bježao od smaka svijeta sa svojom obitelji u Alpe. Kolega Grmoja, ako se ja zaletim prema vama neće biti Milorada Pupovca da vas zaštiti kao što vas je zaštitio od Andreja Plenkovića', poručio je Zekanović i dobio opomenu.

'Pozivam Zekanovića i hrabre hajduke iz HDZ-a da dođu ovdje, čekam ih', poručio je Grmoja te dobio još opomenu i zabranu govora i za sutrašnji dan.

'Pozivam da stanemo na loptu. Ljudi gledaju ovo. Ovo što se događa izlazi van okvira parlamentarne rasprave. Budući da se mi ovako ponašamo onda i drugi misle da mogu nazivati jedan drugog glupanima, prijetiti fizičkim obračunima, kršiti zakone. Molim vas da stanemo, čemu ovo služi. Zar ćemo količinama uvreda osvajati birače', kazao je Jandroković i odredio stanku od 15 minuta da se smire strasti.