KERUMOVA DOMOLJUBNA OFENZIVA

Na Rivi tri spomenika: Papi, Tuđmanu i braniteljima

30.06.2011 u 21:11

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum ne odustaje: na sjednici Gradskog vijeća sljedećeg tjedna predložit će odluku o postavljanju spomenika Franji Tuđmanu na Rivi. Svoj posao već obavila je gradska komisija za spomenike, koja je Vijeću uputila prijedlog da se spomenik postavi na središnjem dijelu Rive, a uz Tuđmana u istoj turi spomenike će dobiti i papa Ivan Pavao Drugi, Četvrta gardijska brigada te hrvatski branitelji

Čak tri od četiri 'Kerumova spomenika' nalazit će se na Rivi i u njezinoj neposrednoj blizini, mjestu koje gotovo cijelo stoljeće odolijeva politizaciji. Nakon što mu je propala ideja o odavanju počasti generalu Anti Gotovini, splitski gradonačelnik Rivu će doslovce zasuti spomenicima koji bi trebali simbolizirati 'mir, neovisnost i slobodu'. Spomenik pokojnom Papi nalazit će se ispred Biskupske palače i predstavljati mir, Tuđmanov na središnjem dijelu simbolizirao bi neovisnost, dok će 'monumentalni spomenik braniteljima' na mjestu nekadašnje Bajamontijeve fontane označavati slobodu.

Izgled samih spomenika, pak, trebao bi se doznati nakon provedbe međunarodnoj javnog natječaja, a u splitskoj javnosti već se osjeća negodovanje zbog ovakve najave. U prvoj anketi provedenoj preko Facebooka čak 85 posto ispitanika usprotivilo se postavljanju Tuđmanovog spomenika, a nema sumnje da će reagirati i građanska inicijativa, koja se godinama zalaže za obnovu Bajamontijeve fontane, barbarski uništene nakon Drugog svjetskog rata.

Za Kerumovu inicijativu, pretpostavlja se, glasovat će i troje vijećnika HDZ-a, pa mu ne bi trebalo biti problem skupiti potrebnu većinu. No, oko preostalih odluka bit će puno kompliciranije: Boško Knezović, prebjeg iz HDZ-a i presudni 'trinaesti vijećnik', ima ozbiljnih zdravstvenih problema i po svim informacijama nije sposoban prisustvovati sjednici. Zasad nije poznato je li Kerum uspio pridobiti nekog od oporbenih vijećnika i tako osigurati većinu ili će netko od njih baš idućeg petka biti 'službeno spriječen' i ne pojaviti se u vijećnici, pa tako omogućiti da razigranom splitskog gradonačelniku za donošenje odluka bude dovoljno i dvanaest glasova.