SEPARATIZAM

Na referendumu o Kataloniji 30 posto birača

14.12.2009 u 09:06

Bionic
Reading

Na glasovanje na neslužbenom referendumu o neovisnosti Katalonije, bogate pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, izašlo je u nedjelju oko 30 posto pozvanih birača, objavili su organizatori, prenosi agencija AFP

BARCELONA - Približno 700.000 Katalonaca pozvano je da odgovori s "da" ili "ne" na pitanje: "Jeste li za to da Katalonija postane suverena, socijalna i demokratska država integrirana u Europsku uniju?"

U Kataloniji živi oko 7,3 milijuna ljudi, a neslužbeno glasovanje bilo je organizirano u 166 općina i gradova diljem pokrajine.

Udruge koje su organizirale referendum objavile su da je glasovalo oko 30 posto birača. Uoči referenduma predstavnici udruga koje se zauzimaju za neovisnost pokrajine nadali su se da bi odaziv od oko 40 posto mogao biti dobar znak za održavanje šireg referenduma u budućnosti.

Izjašnjavanje nije bilo pravno obvezujuće već simboličnog karaktera, a cilj mu je bio uvrstiti separatističku kampanju među glavna politička pitanja u zemlji.

Današnje savjetodavno i neslužbeno izjašnjavanje kojim se namjerava, kažu organizatori, izazvati "rasprava o odnosima Katalonije i Španjolske", moglo bi biti i ozbiljno upozorenje središnjoj španjolskoj vlasti.

Ustavni sud uskoro bi mogao ukinuti brojne aspekte sadašnjeg "statuta" Katalonije koji je 2006. odobrio jako široku autonomiju regiji. U tom je statutu Kataloncima priznat status naroda.

Joan Laporta, predsjednik uglednog nogometnog kluba Barcelona, trenutnog prvaka Španjolske i Europe, i "glasnogovornik katalonizma", tvrdi da "Katalonija umire, ubijaju je i mora se reagirati".

Katalonski regionalni izbori održat će se krajem 2010. godine i svako bi rasplamsavanje separatističkih težnji predstavljalo ozbiljan problem za španjolskog socijalističkog premijera Jose Luisa Rodrigueza Zapatera u kriznom razdoblju u kojem pokušava izvući Španjolsku iz recesije.