USKOK U HŽ-U

Na račune offshore tvrtki prebacila 2,5 milijuna eura

09.02.2009 u 22:08

Bionic
Reading

USKOK i policija već pet mjeseci provode intenzivnu kriminalističku obradu nad bivšom direktoricom Agencije za integralni transport (AGIT) Hrvatskih željeznica, Biserkom Robić, zbog sumnji da je na račune off shore tvrtki u inozemstvu protuzakonito prebacila najmanje 2,5 milijuna eura

ZAGREB - Osim toga, sumnja se da je Biserka Robić drugim malverzacijama izvlačila velika sredstva iz spomenutog poduzeća koje djeluje u okviru HŽ Carga. Dokažu li se sumnje u financijske malverzacije, to će biti jedna od najvećih prijevara i krađa novca u državnoj tvrtki u posljednjih desetak godina, piše Jutarnji list

Bivša direktorica našla se na udaru represivnog aparata u drugoj polovici prošle godine, nakon što je nova uprava poduzeća u ostavljenoj poslovnoj dokumentaciji pronašla cijeli niz sumnjivih novčanih transakcija i pregršt začuđujućih računa.

O tome su izvijestili resornog ministra Božidara Kalmetu, čije je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture cijeli slučaj prijavilo USKOK-u. Na temelju te prijave u listopadu prošle godine USKOK je od MUP-a zatražio provođenje kriminalističke obrade. S obzirom na brojnost sumnjivih isplata i načina na koje su one realizirane, u kriminalističku obradu uključeni su i Porezna uprava te Ured za sprječavanje pranja novca, dok se isplatama u inozemstvo bavi i Financijski inspektorat.

Jutarnji neslužbeno doznaje da se provjeravaju sumnjiva prebacivanja najmanje 2,5 milijuna eura na račune off shore kompanija u Ameriku. Također postoje indicije da su velika sredstva, bez stvarnog pokrića, prebacivana i na račune u drugim državama, među ostalim u BiH.

Sporna su i plaćanja većeg broja računa za koje istražitelji smatraju da su fiktivni. U središtu istrage našli su se i “napuhani” računi, odnosno plaćanja po fakturama za robu daleko iznad njezine tržišne cijene.

Osim bivše direktorice AGIT-a, obradom bi mogle biti obuhvaćene još neke osobe, a provjeravanje računa zahtijeva dosta vremena i rada.

Biserka Robić inače je s mjesta direktorice AGIT-a smijenjena u travnju prošle godine, a tvrtku je potpuno napustila na kraju rujna. Prethodno su je hvalili zbog iznimno pozitivnih rezultata i povećanih prihoda koji su postignuti pod njezinim vodstvom. U to je vrijeme povećan promet, dobit je povećana za 260 posto, poslovanje je informatizirano i uvedeni su ISO standardi.

'Znam da se po tom pitanju nešto istražuje, ali ne znam detalje. Smijenjena sam bez nekog objašnjenja, što ne začuđuje kad je riječ o državnoj tvrtki. Mislim da nisam ničim oštetila tvrtku, dapače, sve se vidi iz ostvarenih rezultata. Moj nasljednik nije bio iz branše i znam da su odmah tražili inspekcijske provjere ne bi li mi nešto našli. Međutim, ranije smo imali i revizije i inspekcije i ništa nije bilo sporno', izjavila je Biserka Robić u telefonskom razgovoru.

Istaknula je da je AGIT poslovao s brojnim tvrtkama te da je gotovo 80 posto poslovanja bio međunarodni promet.

'Kroz moje ruke prolazilo je toliko računa da ih se, naravno, ne mogu sjetiti. Moguće je da smo neka plaćanja izvršili i na račune off shore kompanija, ali ja to tada nisam primijetila. Plaćali smo na račune koji bi nam bili ispostavljeni. Pa nije nezakonito plaćati na račune off shore tvrtki', naglasila je bivša direktorica AGIT-a, napominjući da nije počinila nikakve zloupotrebe na tom položaju.

Biserka Robić sada radi kao direktorica prodaje u predstavništvu jedne strane tvrtke u Zagrebu.