POMOĆNIK ŠEFA ČISTOĆE

Na račun Zagrepčana u Hong Kong!

04.03.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Pomoćnik šefa zagrebačke Čistoće, bez znanja Uprave Zagrebačkog holdinga, otputovao je na osam dana u Hong Kong da bi nabavio 'robu i opremu'. Bio je to očito izgovor za putovanje, jer se sva roba inače nabavlja putem centralizirane nabave u Holdingu

Neki zaposlenici gradske tvrtke Čistoća su, unatoč krizi u Holdingu, odlučili putovati po svijetu na račun Zagrepčana.

Pomoćnik direktora Čistoće Miodrag Lažetić prije mjesec dana otputovao je u Hong Kong na osam dana, s obrazloženjem da 'ide nabavljati robu i opremu', iako se sva roba nabavlja isključivo putem centralizirane javne nabave u Holdingu.

Šefica nabave Lidija Tomić tvrdi da nije ništa znala o putovanju u Hong Kong, a inače za njega je Čistoća morala platiti čak 14 tisuća kuna, od čega je Lažetić, prema putnom nalogu, dobio gotovo 4.000 kuna dnevnica.

Uprava Holdinga nije odobrila putni nalog, nego je put odobrio direktor Čistoće Marko Melčić. Inače, za putovanja u inozemstvo potreban je potpis ovlaštenog člana Uprave. U ime Uprave Holdinga, putovanje je trebao odobriti Stipan Matoš.

Iz Holdinga po tom pitanju nije bilo službenog obrazloženja.

No Hong Kong nije jedini slučaj; Melčić je i u prosincu 2009. Lažetića poslao u Torino, a to je putovanje stajalo šest tisuća kuna te mu nedostaje odobrenje Uprave. Taj je zadatak opravdan neizbježnim prisustvovanjem na sastanku kupaca europske regije.

Lažetić je inače Melčićev blizak prijatelj koji, osim što mu je pomoćnik u gradskoj Čistoći, sličnu funkciju obavlja u Melčićevoj privatnoj tvrtki Ethanol Vukovar.

'Imam puno pravo odobriti takvo putovanje. Lažetić je u Hong Kongu pokušao pridobiti određene uzorke, ali to je poslovna tajna. Mi imamo konkurenciju', rekao je Melčić.

Na pitanje kakvu konkurenciju ima Čistoća kao gradsko poduzeće, Melčić je odgovorio: 'Ne želim da mi domaći dobavljači prodaju muda pod bubrege pa ispitujem druga tržišta.'