PERKOVIĆ NA SUĐENJU SANADERU

'Na račun svog društvenog ugleda dobivao sam novčane nagrade'

13.09.2012 u 10:44

Bionic
Reading

Rade Perković, bivši intendant splitskog HNK, svjedočio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu u slučaju Ina - MOL i Hypo, u kojem se Ivu Sanadera tereti da je primio 3,6 milijuna kuna provizije pri kupnji zgrada za veleposlanstva te za primanje mita u visini 10 milijuna eura za prepuštanje upravljačkih prava u Ini

Perković je početkom 90-ih bio Sanaderov zamjenik u splitskom HNK-u, a kada je ovaj otišao za Zagreb, postao je intendant. Obrana je pozvala Perkovića za svjedoka da bi opovrgnuo iskaz splitskog poduzetnika Roberta Tafre koji je za svog svjedočenja ustvrdio da mu je Sanader spominjao Eugena Laxu, na čije je ime isplaćeno 3,6 milijuna kuna provizije.

'Tafru poznajem, ali nikad mi nije spominjao Laxu', kazao je Perković. Također je dodao da Tafra nije bio dio društva koje se okupljalo s njim, Sanaderom i Mirom Brkićem u restoranu Opatija u Splitu.

'Kad je Sanader otišao za Zagreb, s Tafrom sam se družio češće, znali smo ručati i popiti kavu', naglasio je Perković. Na upit Tamare Laptoš, zamjenice ravnatelja Uskoka, kakvu su ulogu on i Sanader imali u tvrtki HBH, čiji je vlasnik bio Brkić, Perković je rekao da su oni uz pomoć svog društvenog ugleda omogućavali Brkiću da lakše dođe do poslova. Na dodatno pitanje jesu li i koliko zaradili na tim poslovima, Perković je kazao da nisu bili na platnoj listi njegove tvrtke te da ne zna koliko je Sanader zaradio, ali da je njega Brkić često znao počastiti novčanim iznosima od tisuću, dvije tadašnjih njemačkih maraka i da je to trajalo tri do četiri godine.

Suđenje se nastavlja sutra, kada bi trebao svjedočiti Marijan Zamalik.