MULJAŽE U POLJOPRIVREDI

Na poticajima spremili u džep 40 milijuna kuna

23.03.2011 u 22:22

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vukovaru zatražilo je istragu protiv pet osoba koje sumnjiči da su se zlouporabom položaja i drugim kaznenim djela vezanih uz poticaje domogli gotovo 40 milijuna kuna

Državno odvjetništvo koje je od vukovarskog Županijskog suda zatražilo istragu i protiv dva poduzeća iz Nuštra i Vinkovaca zbog zlouporaba u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja knjiga, u priopćenju na svojim internetskim stranicama navodi samo dob osumnjičenih.


Prema neslužbenim podatcima među osumnjičenima je Nikola Šafer, nekadašnji vukovarsko-srijemski župan i direktor vinkovačkog PIK-a koji posluje u sustavu Agrokora. Među osumnjičenima je i jedna osoba koja je od ranije bila pritvorena u Osijeku zbog sumnje u umiješanost u isplatu nepostojećih poticaja u poljoprivredi.

Državno odvjetništvo sumnja da su 2008. i 2009. u Vinkovcima i Nuštru direktor vinkovačkog poduzeća, dvojica zaposlenika tog poduzeća od kojih je jedan i direktor poduzeća u Nuštru te direktor jednog od oštećenih društava sa sjedištem u Vinkovcima za sebe i osumnjičenu vlasnicu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva temeljem ugovora s oštećenim poduzećem o kreditiranju sjetve, proizvodnji i isporuci poljoprivrednih kultura preuzeli veće količine razne robe vrijedne nešto manje od 60 milijuna kuna.

Direktor oštećenog vinkovačkog poduzeća pritom nije provjerio imaju li osumnjičeni dovoljne količine zemljišta za proizvodnju ili kooperante niti je preuzeo dovoljna sredstva osiguranja plaćanja.

Ostali osumnjičenici su bez ugovora o suradnji i dokumentacije robu prosljeđivali između poduzeća sa sjedištem u Nuštru, poduzeća sa sjedištem u Vinkovcima i upisnika poljoprivrednih gospodarstva. Robu su prodali bez računa pri čemu su za sebe zadržali 36,5 milijuna kuna. Osumnjičeni su na isti način preuzeli robu iz poduzeća u Osijeku a u tom su slučaju ukrali oko 1,8 milijuna kuna.

Odvjetništvo dvojicu tereti da su krivotvorili vlasničke listove te da nisu uredno vodili trgovačke i poslovne knjige, skladišne primitke i izdatnice. Poduzeća nisu izvršavala obveze prema državnom proračunu zbog čega su ga oštetili za najmanje 2.8 milijuna kuna.

Protiv osumnjičenih je određen pritvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka i posebno teških okolnosti kaznenih djela a radi osiguranja imovinskopravnih zahtjeva i oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelima određene su privremene mjere osiguranja 13 nekretnina u vlasništvu četvorice.