prognoza

Na pomolu nova promjena vremena: Danas sunce pa navečer kiša s pljuskovima i olujni udari vjetra, izdan i meteoalarm

05.05.2021 u 06:58

Bionic
Reading

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, na Jadranu i u predjelima uz njega mjestimice s kišom. Navečer i u noći sa sjevera jače naoblačenje s kišom i pljuskovima

Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, poslijepodne u gorju i na sjeverozapadu ponegdje s olujnim udarima, a na Jadranu i jugo. Krajem dana i u noći vjetar u okretanju na prolazno jak sjeveroistočni i sjeverni, zatim u slabljenju. Najviša temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 °C, u gorju malo niža.

Promjenljivo, povremeno s kišom, u četvrtak uglavnom u gorju te ponegdje na Jadranu, a u petak od sredine dana mogući su i pljuskovi i grmljavina, najprije u sjeverozapadnim krajevima, a do kraja dana te u noći na subotu i u većem dijelu zemlje.

  • +4
Kiša u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U subotu pretežno sunčano. Vjetar u unutrašnjosti slab, u petak umjeren do jak jugozapadni, poslijepodne u okretanju na sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati većinom umjereno, na sjevernom dijelu povremeno i jako jugo i jugozapadnjak. Krajem petka na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka, podno Velebita na udare i olujna bura koja će se u subotu proširiti na cijelu obalu i brzo oslabjeti. Jutra toplija nego proteklih dana, a dnevna temperatura uglavnom između 16 i 21 °C.

  • +2
Kiša u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

I meteorologinja N1 Tea Blažević upozorava ne vremenske neprilike.

Tlak zraka je u padu, idućih sati pojačat će vjetar južnog smjera, što najavljuje približavanje hladne fronta sa sjeverozapada. U ovim trenucima još je pretežno vedro u većini predjela, iako ima umjerene pa i povećane naoblake u gorju, na širem riječkom području i na jugu.

Idućih sati već treba računati na predfrontalne nestabilnosti, no oborina će se jače intenzivirati tek kasnije poslijepodne i navečer, najprije na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, i onda tijekom noći i u središnjoj Hrvatskoj, na sjevernom Jadranu, gdje može biti i pojave neverina.

Što se kontinenta tiče, idućih sati jačat će jugozapadnjak, osobito na zapadu zemlje, gdje će na trenutke ponegdje biti i olujnih udara, u gorju vrlo vjerojatno i orkanskih.

Stoga ne čudi da je na snazi Meteoalarm, sustav upozorenja DHMZ-a koji upozorava na današnje vjerovite prilike. Budite na oprezu!