MARATONSKI PREGOVORI

Na pomolu dogovor o 'Sunčanom Hvaru'

25.02.2009 u 22:59

Bionic
Reading

Dopredsjednik Vlade RH Damir Polančec sastao se u srijedu u Hvaru s predstavnicima hvarskih gradskih vlasti te predstavnicima hotelsko-turističke tvrtke "Sunčani Hvar" kako bi razmotrili mogućnosti prevladavanja višegodišnjih poteškoća u toj tvrtki čiji je većinski vlasnik ORCO grupa, a nakon višesatnog sastanka sudionici su izvijestili kako je na pomolu pronalaženje rješenja za tu tvrtku

Dopredsjednik Vlade Polančec izjavio je kako se razgovaralo o prijedlogu da hotelsko-turistička tvrtka "Sunčani Hvar" formira zasebnu tvrtku-kćer koja bi se mogla zvati "Sirena" po istoimenom turističkom naselju "Sunčanog Hvara".

Tu novoformiranu tvrtku otkupio bi od "Sunčanog Hvara" Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) a onda ju prenio u stopostotno vlasništvo grada Hvara, objasnio je Polančec.

Dodao je kako bi Grad Hvar mogao dobiti još neke nekretnine u dogovoru s ORCO grupom, kao većinskim vlasnikom "Sunčanog Hvara".

Hotel "Dalmacija" koji je dio "Sunčanog Hvara", po Polančecovim riječima, trebao bi biti ustupljen Crkvi, odnosno Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji čiji je biskup msgr Slobodan Štambuk također nazočio večerašnjem sastanku u Hvaru.

Potpredsjednik Polančec je kazao kako bi ovakvim rješenjem imovinsko-pravnog sporenja tvrtka "Sunčani Hvar" stekla dionice od HFP-a koje će koristiti na dva načina: jedan dio dionica će dodijeliti svojim zaposlenicima, a jedan dio dionica "Sunčani Hvar" će prodati i tim novcima podmiriti dospjele obveze i pokrenuti nove investicije.

Ovakav prijedlog je rezultat pregovora predstavnika Vlade RH, ORCO grupe i predstavnika "Sunčanog Hvara", kazao je Polančec.

Ocijenio je kako ovakav prijedlog nudi opstanak "Sunčanog Hvara", a ujedno bi Grad Hvar postao vlasnik nekretnina, odnosno novoformirane tvrtke, koja bi poticala gospodarski razvitak Hvara, a i Crkva bi bila obeštećena.

O ovakvom prijedlogu rješavanja imovinsko-pravnih sporenja u "Sunčanom Hvaru" treba se još izjasniti Gradsko vijeće Hvara.

Hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić najavio je da će Gradsko vijeće u idućih sedam dana donijeti odluku hoće li prihvatiti ovaj prijedlog, dodavši kako je rješavanje teškoća "Sunčanog Hvara" na pomolu. "Vjerujem da će Hvarani biti zadovoljni", kazao je Bebić.

Član Nadzornog odbora "Sunčanog Hvara" i predsjednik Uprave ORCO-a za istočnu Europu Dragan Lazukić izrazio je uvjerenje da će hvarsko Gradsko vijeće prihvatiti ovaj prijedlog rješavanja imovinsko-pravnih sporenja u "Sunčanom Hvaru".

Po Lazukićevim riječima ovim modelom rješavanja teškoća "Sunčanog Hvara" Grad Hvar bi bio obeštećen dobijanjem hotela "Sirena" čija je trenutačna vrijednost veća od deset milijuna eura.

Obeštećena bi bila i Hvarsko-bračko-viška biskupija koja bi dobila hotel "Dalmacija" za smještaj starih svećenika, kazao je Lazukić, dodavši kako bi istodobno "Sunčani Hvar" dobio dionice koje su sada u portfelju HFP-a.

U sadašnjoj vlasničkoj strukturi "Sunčanog Hvara" 55 posto dionica ima ORCO grupa, 32 posto dionica pripada HFP-u, a ostalo imaju mali dioničarima.

Večeras izloženi model prevladavanja teškoća u "Sunčanom Hvaru" trebao bi biti razmatran i na Skupštini dioničarskog društva "Sunčanog Hvara" koja je najavljena za 13. ožujka ove godine.