SPREMNI NA SURADNJU

Na pomolu dijalog Kosova i Srbije?

09.09.2010 u 11:54

Bionic
Reading

Kosovska vlada pozdravila je u četvrtak novi nacrt rezolucije o Kosovu koju je pripremila Srbija zajedno s 27 zemalja članica EU-a i koja će biti predstavljena na današnjoj sjednici Opće skupštine UN-a, ocijenivši kako je ona u skladu sa stvarnošću na Kosovu i regiji.

Kosovska vlada u danas objavljenoj posebnoj deklaraciji navodi kako nov nacrt rezolucije uzima u obzir savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenje kosovske neovisnosti nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Također se ističe da se novim nacrtom rezolucije odbacuje svaka mogućnost pregovora o političkom statusu Kosova i poziva na suradnju Beograda i Prištine kako bi se učvrstio mir i stabilnost u regiji i otvorila mogućnost euroatlantskih integracija. S tim u vezi kosovska vlada izražava spremnost na suradnju sa Srbijom.

Srbijanska vlada u srijedu je objavila odluku da Općoj skupštini UN-a predloži rezoluciju o Kosovu koju je uskladila sa svih 27 zemalja EU, a u vlada u priopćenju navodi da se prijedlogom rezolucije ne priznaje kosovska neovisnost. Također se dodaje kako je taj dokument kompromis što ga je Srbija postigla u suradnji s EU-om te je u potpunosti u skladu s odlukom srbijanskog parlamenta. Ističe se i da se "usklađenim tekstom zatvara proces pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu i poziva na dijalog Beograda i Prištine, što je u skladu s načelnim stajalištem Srbije da se jedino pregovorima može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN-a".

Stajalište srbijanske vlade i dogovor o rezoluciji o Kosovu pozdravila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, ocijenivši da će nakon izglasavanja rezolucije u četvrtak u New Yorku biti važno da može početi dijalog između Beograda i Prištine.