ZADAR

Na plaži se ubo na narkomansku iglu

26.08.2009 u 16:17

Bionic
Reading

Na jednoj od zadarskih plaža prije nekoliko dana na narkomansku iglu ubo se mladić iz Zadra. Informacija je potvrđena u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo

Plaža gdje se u ruku narkomanskom špricom ubo mladić inače je puna djece. Opasnost od odbačenog narkomanskog pribora prijeti i u zadarskim parkovima, ali i u napuštenim zgradama, koje nažalost također posjećuju djeca.

Prema broju ovisnika u odnosu na broja stanovnika, Zadar drži neslavno prvo mjesto u Hrvatskoj, sa 1.400 narkomana.


Alan Medić, epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, tvrdi kako ubadanje na narkomanske šprice na zadarskom području nije ništa novo.

'Ukupno je u posljednjih nekoliko godina bilo desetak prijava uboda na igle, od čega najveći broj otpada na narkomanski pribor', rekao je za Večernji.hr epidemiolog Medić. No unatoč tome nije dosada zabilježeno da se zbog toga netko zarazio hepatitisom ili HIV-om.

'Sreća u nesreći jest u tome što virus ne može živjeti dugo na visokim temperaturama, odnosno na suncu. Također, čest je slučaj da igla prije nego što se netko na nju ubode već dulje vrijeme stoji na tom mjestu pa virus, ako ga i ima, ne može duže živjeti. No iako ne treba paničariti, sigurno treba sve zdravstveno provjeriti ako se takvo što i dogodi', rekao je Alan Medić.