BARBARA BARRETT

Na najmoćniju poziciju u američkom zrakoplovstvu zasjela astronautkinja koju su trenirali Rusi

23.10.2019 u 16:56

Bionic
Reading

Američki Senat izglasao je prošlog petka odluku da Barbara Barrett postane 25. državna tajnica za ratno zrakoplovstvo, čime je ona postala četvrta žena koja je zasjela na tu moćnu poziciju u Pentagonu, a riječ je o prvoj civilki koja je mornaričkim lovcem sletjela na palubu nosača aviona i astronautkinji koja je trenirana u ruskom Kozmonautskom središtu Gagarin u Zvjezdanom gradu te na ruskim svemirskim poligonima u Kazahstanu

'Svjesna sam izvanrednog privilegija rada sa ženama i muškarcima iz ratnog zrakoplovstva. Imamo mnogo posla, a ja sam spremna za rad', poručila je Barrett kolegama putem društvenih mreža nakon što je položila zakletvu u Pentagonu.

Zapovjednik Glavnog stožera američkog ratnog zrakoplovstva Dave Goldfein zaželio je novoj tajnici dobrodošlicu s porukom kako su 'pripadnici ratnog zrakoplovstva u sposobnim rukama'.

Barbara Barrett je civilna pilotkinja s položenim ispitom za instrumentalno letenje koja je 2009. godine prošla trening u Kozmonautskom središtu Gagarin u Zvjezdanom gradu nedaleko od Moskve, u kojem su obučavani svi ruski kozmonauti, a nakon obuke na ruskim svemirskim poligonima u Kazahstanu dobila je certifikat za svemirska letenja. Uz to, prva je žena izvan vojske koja je sletjela mornaričkim lovcem F/A-18 na palubu američkog nosača aviona.

Donedavno je predsjedala neprofitnom organizacijom Aerospace Corporation, koja se bavi istraživanjem i razvojem svemirskih programa, a bila je i na čelu tvrtki Rand Corp i Raytheon, predvodnica američke vojne industrije i doktrine, ali i Pentagonova Odbora za obrambene poslove.

:

Barrett se smatra jednom od predvodnica ideje za osnivanjem neovisnih američkih svemirskih snaga u Kongresu, čime bi se ustrojio šesti vojni rod u američkoj vojsci.

Njezin izbor nekoliko tjedana bio je na čekanju nakon što je demokratski senator iz Connecticuta Richard Blumenthal od buduće tajnice zatražio da osigura to da pripadnici američkog ratnog zrakoplovstva više neće koristiti nekretnine u vlasništvu predsjednika Donalda Trumpa.

  • +8
Barbara Barrett Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Više od pet godina, naime, američki vojnici koriste Trumpov resort u Škotskoj u blizini glazgovskog aerodroma Prestwick, na što se iz državnog proračuna u njegov džep samo prošlog rujna prelilo više od 200.000 dolara.

Iako nije osigurala prekid Trumpova sukoba interesa, Barrett je izabrana s omjerom 85 glasova za i sedam protiv. Njezinu nominaciju snažno su poduprle bivša državna tajnica za ratno zrakoplovstvo Heather Wilson te republikanska senatorica iz Arizone Martha McSally, bivša pilotkinja jurišnog zrakoplova A-10 Warthog.