BOG I HRVATI

Na misi u Pagu svira rock 'n' roll

08.12.2008 u 10:31

Bionic
Reading

Kako privući više mladih u crkvu i približiti im misao o vjeri i Bogu, pitanje je koje je sebi postavio paški župnik don Igor Ikić, a rješenje je pronašao u organiziranju podnevne nedjeljne mise za mlade u crkvi sv. Frane

Dok stariji na nedjeljnu misu odlaze u 10 sati u Zbornu crkvu, mladi odlaze u crkvu sv. Frane u podne. Inače, don Igor Ikić rodom je iz mjesta Jasenice kod Zadra, a pašku župu preuzeo je 17. kolovoza ove godine. Došao je na mjesto don Srećka Frke Petešića koji je službovao u Pagu od 1991. godine, piše Novi list

Don Igor je odmah po dolasku uveo neke promjene koje je, sudeći po dosadašnjim reakcijama, velika većina vjernika dobro primila. Ukinuo je čitanje imena onih koji su dali prilog za crkvu, kao i visinu tog priloga, što se dugo godina redovito radilo na misama. Čita se samo ukupan iznos koji je prikupljen.

Don Igor takav potez smatra pravednim, navodeći kako je prilog za crkvu intimne naravi i ne smije služiti za ničije isticanje. Uz to, na propovijedima se više neće spominjati politika niti će se navoditi imena političara koji su poduzeli nešto u korist crkve.

'Crkva nije mjesto gdje se treba voditi politička kampanja, već je crkva mjesto gdje se moli i govori o Bogu, a ne o političarima', kaže don Igor.

Mladi su nedjeljnju podnevnu misu dočekali s oduševljenjem, a posebno što je pomalo drugačija od uobičajene. Na misi pjeva Crkveni zbor mladih, svira rock band, a evanđelja čitaju mladi. Crkveni zbor mladih vodi prof. Antony Buljanović, a don Igoru Ikiću tijekom mise pomaže časna sestra Tamara Bota.

U Crkvenom rock bandu su Domagoj Magaš, Toni Palčić, Vinko Fačini, Franko Palčić, Lovro Dobrijević, Franko Palčić, Roko Buljanović i Katarina Škunca kao solo pjevačica. Shvaćajući svoju ulogu u nedjeljnoj podnevnoj misi članovi Crkvenog zbora mladih i Crkveni band često se nalaze i održavaju probe, a kako kažu, s radošću čekaju svaki novi nastup.

Osim što je sadržajno drugačija nego misa u Zbornoj crkvi, nedjeljna podnevna misa za mlade i traje kraće, najviše do 40 minuta.

'Više je razloga zbog čega smo odlučili organizirati nedjeljnju misu za mlade, a ponajprije je cilj da mladi dođu više do izražaja jer to ne mogu u Zbornoj crkvi među starijima, kaže don Igor Ikić. Među mladima ima puno talenata za sviranje i pjevanje, a još su premladi za nastup u Zbornoj crkvi gdje pjeva Crkveni zbor sastavljen od starijih.

Također, mladima je potrebna drugačija propovijed nego starijima, jer stariji su u mnogo toga upućeni, a mladi nisu. Pokazalo se kako mladi vole kada su svi zajedno na misi, mirni su, mole, slušaju. Lijepo je vidjeti punu crkvu mladih, to me raduje jer se vidi da su prihvatili ovu nedjeljnu misu u podne kao svoju i rado dolaze.