NOVE ZAKONSKE OVLASTI

Na maloljetnike pendrekom

28.05.2009 u 08:15

Bionic
Reading

Odbije li poslušati naredbu službene osobe, pa k tome još i ugrožava sebe, druge ili imovinu, maloljetnik kojemu je izrečena odgojna mjera za neko kazneno djelo na svojim će leđima osjetiti sve 'čari' gumene palice. Odredba je to iz nacrta prijedloga Zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, izvještava Večernji list

Taj zakon, o kojem će ovih dana raspravljati Vlada, za blage prekršitelje predviđa ispriku oštećenom koja se može izgovoriti u sudnici ili Centru za socijalnu skrb ili poslati poštom. Ako pak maloljetnik uništi nekome imovinu, morat će je sam popraviti.

Ako to ne zna ili ne može učiniti, mora u novcu nadoknaditi njezinu vrijednosti. Roditelji taj trošak ne smiju preuzeti na sebe, već se on isplaćuje od maloljetnikove ušteđevine ili džeparca. Postupa li se u skladu s mjerama, u zakonu nazvanim posebnim obvezama, kontrolirat će voditelj – radnik Centra za socijalnu skrb koji sudu svaka tri mjeseca ima obvezu dostavljati izvješće o maloljetniku.

Za svakog malodobnog prekršitelja u ustanovi u koju je smješten morat će napraviti individualni plan tretmana od psihijatrijskog do ponovnog integriranja u društvo. Ako je to maloljetniku u interesu, u tretmanu će biti i roditelji. Prekršitelj će najkasnije 15 dana od izricanja presude biti primljen u odgovarajuću instituciju, a pritom će mu pomoći Centar za socijalnu skrb koji će ga 'preuzeti' i nakon izlaska na slobodu te pratiti još najmanje šest mjeseci.

Obvezno psihijatrijsko liječenje provodit će se u posebnom odjelu zdravstvene ustanove za maloljetnike. Međutim, s obzirom na porast broja kaznenih djela među malodobnima, stručnjaci kažu da postojeći kapaciteti nisu ni približno dovoljni, a slična je situacija i sa stručnim osobljem u ustanovama socijalne skrbi, kojeg ima premalo i za one koji su već u tretmanu.

Osim u zatvor za maloljetnike, odgojni zavod ili ustanovu socijalne skrbi, sud maloljetniku može izreći i uključivanje u rad humanitarnih organizacija ili na komunalne i ekološke poslove. Gdje će i što raditi, maloljetnik odlučuje s roditeljima i voditeljem.