AGONIJA ŽIVOTINJA

Na Krbavskom polju uginulo 140 goveda, još 100 bori se za život

28.03.2013 u 20:35

Bionic
Reading

Na Krbavskom polju uginulo je više od 140 krava simentalske pasmine s farme iz Jošana kraj Udbine, priopćila je udruga Glas životinja, uz napomenu kako su veterinar i nadležna veterinarska inspekcija, nakon posjeta farmi, potvrdili da je ondje ostalo tek 90-ak krava i 17 junadi te da ih, svakim danom, ima sve manje. 'Zbog nedovoljno hrane ugibaju u agoniji', upozorili su iz Glasa životinja

Iz udruge podsjećaju kako su goveda u trenutku dolaska na farmu 'bile velike, lijepe, mliječne krave, a sada im se ispod kože naziru kosti i ispada im dlaka'. 'U početku su u registru bile prijavljene kao mliječne krave, a kako su prestale davati mlijeko zbog loše ili nikakve ishrane, preimenovane su u kategoriju krava za teljenje. Sada su toliko slabe da ne mogu niti preživjeti, a kamoli oteliti se', navode iz Glasa životinja

Prema njihovim spoznajama, ispaša je prošle godine zbog suše bila slaba, nisu prikupljene niti dovoljne količine sijena, a za nabavku hrane vlasniku farme navodno nedostaju i financijska sredstva. Navode i kako su veterinar i inspektor dobili na uvid dokumentaciju za 60 uginulih krava koje je odvezla 'Agroproteinka' te će ih preraditi u koštano brašno i prodati na stranom tržištu. Upozoravaju i kako u krugu farme još uvijek leži 20-ak leševa jer farma nema sredstva za odvoz, iako je to po zakonu dužna.

'Lešine se moraju odvesti, bez obzira na to je li tvrtka to u mogućnosti platiti ili ne, a zbog moguće zaraze ostalih životinja na farmi i zaštite okoliša. Inspekcija nema podatke o još 60 krava koje nedostaju. Pretpostavka je da su uginule, jer nema lešina, a moguće je da se, nakon povlačenja poplave s Krbavskoga polja, leševi krava pojave na pašnjacima kao prava ekološka bomba', ukazuju iz udruge Glas životinja. Pozivaju policiju i nadležne inspekcijske službe da cijeli slučaj detaljno istraže.

Glas životinja apelira ponajprije na vlasnika i posjednika stada da što prije započne s ispravnom i dostatnom ishranom te liječenjem svih preostalih goveda na farmi, a na Ministarstvo poljoprivrede, kao i na udruge uzgajivače simentalskih goveda, da pomognu vlasniku u prikupljanju silaže, sijena i cjepiva.


Načelnik općine Udbina Ivan Pešut potvrdio je Hini kako na farmi u Jošanima zbog nedostatka hrane dnevno ugiba na desetke muznih krava.

'Očito da je riječ o 'farmeru' koji se s takovom djelatnošću nije bavio ili bolje rečeno zbog neodgovornog ili nemarnog odnosa i zbog nepravovremenog osiguranja dovoljnih količina hrane za stoku, doveo je do toga da na farmi dnevno ugiba na desetke krava', rekao je načelnik općine Udbina Ivan Pešut .

Općina je, dodao je Pešut, iskazala spremnost da toj farmi pruži pomoć, a prije desetak dana doznavši da su krave izvan farme uputili su veterinara i nadležne inspekcije.

'O stanju na farmi raspravljalo se na kolegiju u sklopu priprema za sjednicu općinskog vijeća', kazao je načelnik Pešut i dodao da je u svakom slučaju potrebno hitno osigurati makar minimalne količine stočne hrane da se spriječi daljnja katastrofa.