ne miruju

Na kraju spektakularne vojne parade u Parizu Žuti prsluci se sukobili s policijom

14.07.2019 u 17:44

Bionic
Reading

'Žuti prsluci', ali i vandali u nedjelju su se na Elizejskim poljanama sukobili s policijom, koja je upotrijebila suzavac, nakon svečanog mimohoda održanog u povodu proslave nacionalnog državnog praznika 14. srpnja.

Na kraju tradicionalne proslave nacionalnog praznika, deseci okupljenih pokušali su ukloniti zapreke postavljene na aveniji u čemu ih je policija spriječila te pokušala rastjerati upotrijebivši suzavac.

Na marginama vojne parade održane u povodu Dana pada Bastilje privedene su ukupno 152 osobe.

Među njima su i vođe pokreta 'žutih prsluka', Jerome Rodrigues i Maxime Nicolle. Oni su privedeni zbog 'organiziranja protuzakonitih prosvjeda'. Pariško tužiteljstvo izvijestilo je da su uhićeni na Elizejskim poljanama.

Eric Drouet, još jedan od vodećih članova pokreta, priveden je jutros, no odluka o njegovu mogućem smještaju u pritvor još nije donesena.

  • +15
Sukob "žutih prsluka" i policije na prosvjedu u Francuskoj, arhivske fotografije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon osmomjesečnih demonstracija koje traju od 17. studenoga 2018., a počeli su kao reakcija na socijalnu i poreznu politiku predsjednika Emmanuela Macrona, sve je teže okupiti 'žute prsluke'. U subotu ih je u nekoliko velikih francuskih gradova prosvjedovalo tek nekoliko stotina.

  • +31
Mimohod u Parizu Izvor: Pixsell / Autor: BLONDET ELIOT/ABACA/PIXSELL