DEMOKRATSKA PARTIJA KOSOVA

Na kosovskim izborima vodi Thacijeva stranka

17.11.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Na kosovskim lokalnim izborima, održanim u nedjelju, najviše je glasova prema preliminarnim službenim rezultatima osvojila vladajuća Demokratska partija Kosova aktualnog premijera Hashima Thacija, objavilo je središnje izborno povjerenstvo u ponedjeljak navečer

PRIŠTINA - U Prištini je pobijedio Demokratski savez Kosova, u Uroševcu Demokratska partija Kosova, u Đakovici Alijansa za budućnost Kosova, dok Prizren, Peć, Mitrovica i Gnjilane kao veći regionalni centri idu u drugi krug.

Izborno povjerenstvo najavilo je da će u utorak navečer biti objavljeni preliminarni rezultati izbora za vijećnike skupština u svih 36 kosovskih općina.

Prema preliminarnim rezulatima u koje nisu uključeni rezultati glasovanja poštom, Demokratska partija Kosova je pobijedila u prvom krugu u pet općina, dok će se u drugom krugu natjecati za mjesta predsjednika u 12 općina.

Demokratski savez Kosova pobijedio je u prvom krugu u tri općine, a njegovi kandidati će sudjelovati u drugom izbornom krugu u 10 općina 13. prosinca.

Vodeća oporbena Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja pobijedila je u četiri općine, računajući i pobjedu u Zvečanu gdje je glasovalo 0,75 posto birača. Kandidati Alijanse će sudjelovati u drugom izbornom krugu u osam općina.

Samostalna liberalna stranka, koju čine kosovski Srbi pobijedila je u dvije novo formirane općine sa srpskom većinom, Klokotu i Gračanici, dok je jedan neovisni kandidat iz redova srpske zajednice pobjednik u novoj općini Ranilug.

Koalicija Demokratski savez Dardanije i Alijansa Novo Kosovo je sa svojim kandidatima uspjela ući u drugi krug izbora u tri općine.

Neovisni kandidat za predsjednika općine Hani i Eelezit (Đeneral Janković) će se zajedno s kandidatom Demokratske partije Kosova u drugom krugu natjecati za mjesto predsjednika ove općine na granici s Makedonijom.

Najbolje rezultate u usporedbi s onima od prije dvije godine postigla je Alijansa za budućnost Kosova, koja je tada imala predsjednika u dvije općine, dok je na ovim izborima u prvom krugu dobila četiri predsjednička mjesta i mogućnost da se natječe za predsjednike u još osam općina.