IZBORNA PROGNOZA

Na kopnu će se glasati na +15, uz more po kiši

30.11.2011 u 10:21

Bionic
Reading

Za vikend će se vrijeme u unutrašnjosti Hrvatske popraviti – bit će manje magle, a više sunca i topline pa će prilike ići na ruku glasačima. Na Jadranu će se, međutim, naoblačiti te će biti više kiše, osobito na njegovu sjevernom dijelu, najavljuju prognostičari

U srijedu i četvrtak u nižim predjelima unutrašnjosti bit će većinom oblačno i maglovito, dok se u višem gorju očekuje sunčano i toplije. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutarnje temperature zraka kretat će se od -5 do 0°C, dok će najviše dnevne biti tek malo iznad nule. Više sunca u nizinama očekuje se u petak, kada će i temperatura zraka porasti.

U srijedu će na Jadranu biti pretežno sunčano. U noći će puhati slaba bura, a danju u većini predjela slab sjeverozapadnjak, tek ponegdje uz obalu Dalmacije slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 0 do 5°C, a uz obalu i na otocima od 6 do 13°C. Najviše dnevne bit će od 14 do 18°C.

Na Jadranu će i u četvrtak prevladavati sunčano vrijeme. Povremeno će samo biti male do umjerene naoblake, ali će se još posvuda zadržati suho. U noći će puhati slaba bura, dok će danju okrenuti na slab vjetar južnih smjerova. Jutro će biti svježe, a u zaobalju je moguć i slab mraz. Danju će temperature biti između 14 i 18°C.

U kopnenom području u petak će ujutro i dio prijepodneva biti još mjestimice magle ili niske naoblake. Potom se očekuje djelomično razvedravanje i zatopljenje. U Gorskom kotaru bit će najoblačnije uz mogućnost povremene kiše. Zapuhat će slab do umjeren, u gorju mjestimice i jak jugozapadni i južni vjetar. Jutarnje temperature uglavnom će biti od -2 do 3°C, a najviše dnevne od 10 do 15°C. Dakle, osjetno će zatopliti i više neće biti magle.

U petak će na sjevernom Jadranu biti promjenjivo oblačno, ponegdje uz kišu koja će biti najčešća na riječkom području i u zaleđu. U Dalmaciji će biti djelomično sunčano i većinom suho. Zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će poslijepodne na otvorenom moru pojačati. Na sjevernom Jadranu ponegdje će puhati jugozapadni vjetar. Najniže jutarnje temperature kretat će se u zaobalju od -2 do 3°C, a uz obalu i na otocima od 5 do 12°C. Najviše dnevne kretat će se od 12 na sjevernom do 18°C u Dalmaciji.

U unutrašnjosti će u subotu biti djelomično sunčano i osjetno toplije. Više oblaka očekuje se u gorskim krajevima gdje je moguća i slaba kiša. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 2 do 7°C, samo ponegdje u Posavini bit će malo niža. Najviša dnevna bit će između 11 i 16°C.

U subotu će na Jadranu biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima kojih će više biti u Dalmaciji. Najoblačnije će biti na širem riječkom području gdje je povremeno moguća slaba kiša, a pokoja kap moguća je do kraja dana i drugdje. Puhat će umjereno i jako jugo, a temperatura će biti bez veće promjene u odnosu na petak, osim što će jutro biti toplije.

I u nedjelju će se u Hrvatskoj nastaviti promjenjivo vrijeme uz više oblaka u zapadnim krajevima i na Jadranu, gdje je moguća i slaba kiša. U središnjim i istočnim dijelovima Hrvatske bit će većinom suho. I dalje će biti natprosječno toplo uz južne vjetrove.

Početkom sljedećeg tjedna na vrijeme bi trebala sve naglašenije djelovati ciklona. Zbog nje će u cijeloj Hrvatskoj biti sve više oblaka, a očekuju se i povremene oborine. Uz okretanje vjetra u sjeverne smjerove, temperatura će se sniziti pa je u gorju moguć i snijeg. O eventualnom snijegu u nižim područjima nešto više znat će se u narednim danima.

Kiše koje se očekuju u narednim danima neće bitno popraviti situaciju u vodostaju rijeka nastalu dugotrajnom sušom. Obilnijih padalina zasad nema na vidiku, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Unatoč razvedravanju, zbog dolaska južine biometeorološka situacija postajat će sve nepovoljnija.

Zanimljivosti

29. studenog 1969. godine u lančanom sudaru 21 vozila zbog magle u New Jerseyju (SAD) poginulo je šest osoba, a najmanje 17 ih je ozlijeđeno.

1. prosinca 1861. godine počela je raditi meteorološka postaja Zagreb-Grič.

U Durbanu je u ponedjeljak započela 17. konferencija o klimi Ujedinjenih naroda. U Južnoafričku Republiku otputovalo je čak 20-ak tisuća predstavnika zemalja članica te organizacije i izaslanstava raznih organizacija iz oko 160 zemalja, no samo najveći optimisti očekuju neke konkretne zaključke i ugovor kojim bi se nastavili napori na ograničavanju emisija CO2 dogovoreni u Kyotu 1997. godine.

Za detaljnije informacije o vremenu kliknite na ovaj link.