USKOK U FONDU ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Na kontejnerima pronevjereno 330.000 kuna

19.05.2010 u 18:27

Bionic
Reading

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv četvero hrvatskih državljana i jednog državljanina Njemačke, i to: S. K. (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, B. M. (1942.) zbog nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene isprave te S. Č. (1978.), W. T. (1967.) i M. V. T. (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti

Optužnicom, koja je objavljena na stranicama USKOK-a, se S. K. tereti da je, kao voditeljica Projekta iz područja zaštite okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Zagrebu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike, zlouporabila položaj i ovlasti.

Naime, B. M. se kao pročelnik za komunalne poslove u jednoj Općini (USKOK ne navodi kojoj op.a.), u svezi nabave kontejnera za zbrinjavanje smeća, prema uputi S. K., obratio S. Č. koji nije bio zaposlenik Fonda, te je Općina prema uputi S. K.i S. Č. uputila pozive za dostavu ponuda zajedno s troškovnicima i to određenim trgovačkim društvima.

Također su ponude dostavila trgovačka društva u kojima su S. Č. i W. T. direktori i odgovorne osobe. Nakon što je Općinsko poglavarstvo donijelo odluku o prihvaćanju ponude trgovačkog društva W. T. kao najpovoljnije, B. M. je, u listopadu 2006. godine, sukladno uputama S.K.i S.Č., potpisao otpremnice kojima je potvrdio da je općina zaprimila kante, kontejnere i spremnike za komunalni otpad u ukupnoj vrijednosti od 573.375,56 kuna iako Općina nije zaprimila robu naznačenu u otpremnicama.

Nakon toga je kompletna dokumentacija dostavljena Fondu, te je u listopadu 2006. godine između Općine i Fonda sklopljen ugovor o zajedničkom financiranju kupnji kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada prema kojem Fond sudjeluje sa 70 posto sredstava u iznosu od 401.362, 89 kuna, koji iznos je Fond 31. listopada 2006. doznačio općini.

Sukladno prethodnom dogovoru sa S. K.i S. Č., B. M. je odmah taj iznos uplatio na račun trgovačkog društva M. V. T. Na opisani način su ukupno pribavili protupravnu imovinsku korist od 327.998,12 kuna dok je Fond oštećen za iznos od 329.225,51 kunu.