72. OBLJETNICA TRAGEDIJE

Na komemoraciji u Bleiburgu okupilo se 15.000 ljudi

13.05.2017 u 12:18

Bionic
Reading

Na Bleiburškom polju u Austriji održava se središnja komemoracija u povodu 72. godišnjice bleiburške tragedije. Organizator Komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je Počasni bleiburški vod, a liturgije, u ime HBK-a i BK-a BiH, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate

Prema tvrdnjama organizatora na komemoraciju je došlo oko 15 tisuća ljudi, 100 autobusa iz Hrvatske te 50 iz Europe.

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterloibach, odakle je u 11,15 sati krenula procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju. Središnje misno slavlje s početkom u 12 sati predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U ime Hrvatskog sabora komemoraciji nazoči izaslanstvo koje vodi predsjednik Gordan Jandroković, a nazočni su i potpredsjednik Milijan Brkić, te zastupnici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović.

Prije komemoracije, hrvatsko državno izaslanstvo položilo je vijence kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora.

  • +23
Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL