VIRUS ZAPADNOG NILA

Na jugoistoku Europe umrlo pet osoba

20.09.2012 u 22:39

Bionic
Reading

Najmanje je pet osoba umrlo na području zapadnog Balkana uslijed zaraze virusom zapadnog Nila a više desetaka je hospitalizirano u posljednja četiri tjedna, po podacima zdravstvenih službi Srbije, Kosova, Makedonije i Hrvatske, izvijestila je agencija Reuters u četvrtak

Virus zapadnog Nila prenose komarci a obične se pojavljuje u tropskim područjima. Iako su mnogi slučajevi oboljenja blagi i bez simptoma, ozbiljni simptomi mogu uključivati glavobolje, visoku temperaturu, ukočenost vrata, komu, tremor, grčeve, slabost u mišićima i paralizu.

Kosovo je u srijedu potvrdilo prvi smrtni slučaj na svom području i reklo da je žrtva žena iz središnjeg dijela Kosova koja je umrla 14. rujna. Dužnosnici makedonskih zdravstvenih službi su u četvrtak rekli da je u Makedoniji jedna žena umrla a da su još dvije osobe zaražene virusom.

Glasnogovornik kosovskog ministarstva zdravstva agenciji Reuters je u četvrtak rekao da se za još dvije nedavno umrle osobe sumnja da su zaražene istim virusom ali da se to još treba potvrditi laboratorijskim ispitivanjima krvi.

Od sredine kolovoze su u Srbiji uslijed zaraze umrle tri osobe a 35-ro je hospitalizirano. 'To je prvi puta da je u Srbiji službeno registriran virus zapadnog Nila', reklo je u izjavi ministarstvo zdravstva Srbije.

Svi zaraženi su bili stariji od 50 godina i patili su od drugih kroničnih oboljenja, reklo je ministarstvo. Hrvatska je zabilježila pet slučajeva zaraze ali nije bilo umrlih. Jedno od najtežih izbijanja zaraze virusom zapadnog Nila od 2003. trenutno bilježe i Sjedinjene Države.