MUP-OV PROJEKT POSTAO HIT

Na Jadranu će patrolirati i srpski policajci

07.07.2011 u 07:09

Bionic
Reading

Ove će godine na hrvatskom Jadranu boraviti 46 stranih policajaca, 14 manje nego lani. Kolegama iz Austrije, Francuske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Češke i Slovačke prvi će se puta pridružiti i dva policajca iz Slovenije te jedan iz Srbije

Ovaj izvorni projekt hrvatske policije, po kojemu razmjerno broju stranih turista u Hrvatsku dolaze i strani policajci, naišao je na velik interes mnogih europskih zemalja, a neke su najavile i skoro preuzimanje tog hrvatskog brenda. U odabiru mjesta za ljetovanje strani turisti, osim mora, sunca i zabavnih sadržaja sve više traže sigurnosti. Hrvatska je stoga još 2006. pokrenula pilot-projekt međunarodne policijska suradnje pod nazivom Sigurna turistička sezona.

Ideja je bila da na hrvatsku obalu, zajedno sa stranim turistima, dolaze i policajci iz njihovih zemalja koji će im, osim pružanja sigurnosti, pomoći i u komunikaciji s hrvatskim policajcima. U projektu, koji je startao prije šest godina, led su probila četiri mađarska policajca, a svake mu se godine priključivao sve veći broj zemalja. Od prije dvije godine u projektu sudjeluje i Interpol koji mješovite policijske ophodnje podupire operativno i informacijski te policajci na terenu mogu sve podatke provjeriti u svojim bazama.

'Projekt se u praksi pokazao jako dobrim. Za taj su hrvatski brend interes pokazale mnoge zemlje Europske unije, a austrijska je policija već najavila da će uskoro krenuti našim stopama', izjavila je za tportal Marina Mandić, iz MUP-ovog odjela za odnose s javnošću.

Hrvatski policajci na Oktoberfestu i utrci Formule 1

Od 2008. i hrvatski su policajci ušli u program razmjene. Pomagali su stranim kolegama tijekom Europskog nogometnog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, mađarskim policajcima u vrijeme održavanja Formule 1 te njemačkim na Oktoberfestu.

NAKON EUROPSKIH, DOLAZE I POLICAJCI IZ SUSJEDSTVA

Ovoga će ljeta, od 1. srpnja do 31. kolovoza, u policijskim upravama diljem naše obale biti raspoređeno 46 policajaca iz devet zemalja iz kojih nam dolazi i najviše turista te osam službenika glavnog tajništva Interpola. Strani će policajci svoje zadaće obavljati u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt-policajcima, automobilskim ophodnjama prilikom nadzora prometa na brzim cestama i autocestama te graničnim prijelazima.

U Policijskoj upravi ličko-senjskoj početkom srpnja javnosti su već predstavljena dva policajaca iz Ukrajine, koji će idućih mjesec dana obavljati poslove na području Novalje i Plitvičkih jezera. Projektu Sigurna turistička sezona ove su se godine priključile i susjedna Slovenija i Srbija.

Budući da, prema procjenama, na hrvatskoj obali ljetuje oko milijun Slovenaca, ovoga će ljeta u Hrvatsku stići dva slovenska policajca koja će biti raspoređena u PU istarskoj i u PU primorsko-goranskoj. Hrvatskim će se kolegama  prvi puta pridružiti i jedan policajac iz Srbije, koji će biti na usluzi srpskim turistima u Istri. Građani ovogodišnji tijek projekta mogu pratiti i na Facebooku.

Strani policajci raspoređeni su po onim turističkim mjestima gdje, prema evidencijama turističkih zajednica, ljetuje najviše turista iz njihove zemlje.

RASPORED STRANIH POLICAJACA PO POLICIJSKIM UPRAVAMA:

- dva slovenska policajca u PU istarskoj (1) i PU primorsko goranskoj (1)
- četiri austrijska policajca u PU istarskoj
- četiri francuska policajca u PU dubrovačko-neretvanskoj (2) i u PU splitsko-dalmatinskoj (2)
- osam mađarskih policajaca u PU zadarskoj
- dva njemačka policajca u PU istarskoj
- dva poljska policajca u PU zadarskoj
- osam čeških policajaca u PU splitsko-dalmatinskoj (4) i PU šibensko-kninskoj (4)
- osam slovačkih policajaca u PU primorsko-goranskoj (4) i PU splitsko-dalmatinskoj (4)
- osam službenika Generalnog tajništva INTERPOL-a u PU dubrovačko-neretvanskoj
KAKO SE RAZVIJAO MUP-ov BRAND

- godine 2006. četiri mađarska policajca
- godine 2007. 14 policajaca iz Mađarske 
- godine 2008. 40 policajaca iz Mađarske, Austrije, Francuske te Češke i Slovačke policajci
- godine 2009. 51 strani policajac, u projekt se uključila i Njemačka.
- godine 2010. 60 policajaca iz Austrije, Češke, Francuske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Njemačke te predstavnici Interpola
- godine 2011. 46 policajaca iz devet zemalja, projektu se priključila Slovenija i Srbija.