UPRAVA ČUVA ZGRADU

Na Hrvatskim studijima prosvjedi ispred fakulteta

29.04.2009 u 17:23

Bionic
Reading

Zbog prosvjeda dijela studenata Hrvatskih studija ispred zgrade fakulteta, na tom studiju najmanje do ponedjeljka, 4. svibnja neće biti nastave, a ponovno će se uspostaviti kada ulaz na fakultet više neće biti nasilno ometan, rekao je voditelj Hrvatskih studija Zvonimir Čuljak na današnjoj konferenciji za novinare.

Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija na izvanrednoj sjednici osudilo je jučerašnji pokušaj nasilnog ulaska prosvjednika na fakultet, pri kojemu je jedna nastavnica fizički napadnuta, u naguravanju kod ulaza bila je povučena za kosu, rekao je Čuljak

Zgrada je zatvorena radi mogućih incidenata ili oštećenja materijalnih dobara, a odluke prosvjednika s "kvazi plenuma" smatramo nelegitimnima jer su na njima bili i studenti Filozofskoga fakulteta, ustvrdio je. Na Hrvatskim studijima izbjegli smo scenarij Filozofskoga fakulteta i stanje je pod kontrolom, dodao je.

S voditeljem Hrvatskih studija Zvonimiru Čuljkom složili su se i predstavnici Studentskog zbora, koji su izvijestili da su u internet peticiji protiv blokade nastave sakupili oko 300 potpisa. Oni tvrde da se slažu s inicijativom za besplatno školstvo, ali ne kada se time "ugrožava pravo studenata na pohađanje nastave".

Tijekom konferencije ispred zgrade fakulteta stotinjak prosvjednika izvikivalo je zahtjeve o besplatnom školstvu, i svađalo se sa skupinama studenata koji su protiv blokade, ističući da ne priznaju njihovu peticiju jer su je potpisivali i profesori.

Čuljak je pozvao prosvjednike na nastavu i na razgovor, no oni su ga izviždali, zamjerajući mu što "ne smiju ući na vlastiti fakultet".