DRAMSKI PROGRAM NA SUHOM

Na HRT-u nema novca za nove sapunice!

22.09.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Na tematskoj sjednici Programskog vijeća HRT-a o Dramskom programu zaključeno je da se trenutno nema novca za snimanje novih projekata, a hoće li se i što snimati u 2011. godini odlučit će se naknadno, nakon što se donese novi Zakon o HRT-u

'Tek stupanjem na snagu novog Zakona o HRT-u moći ćemo točno utvrditi budžet i onda programski plan za 2011. godinu za konkretne projekte', rekao je Josip Popovac, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Iako postoje želje za snimanjem novih projekata, pa tako u redu čekaju nova sapunica za koju još nije raspisan ni natječaj, 'Šegrt Hlapić' te dokumentarno-igrani serijal o Domovinskom ratu po uzoru na poznati uradak HBO-a 'Band of brothers', sve stoji zbog dugova u kojima je HRT, iznimne skupoće kada se projekti snimaju u produkciji kuće, kao i nepostojanja organizacijskog plana i liste prioriteta.

Kako je novac potrošen

Producent Dramskog programa Tomislav Pulić je objasnio na što su potrošili novac koji su dobili za ovu godinu. Budžet im je bio oko 60 milijuna kuna, a rebalansom su izgubili milijun. Još uvijek plaćaju amortizaciju za sapunice 'Ponos Ratkajevih', 'Sve će biti dobro' i 'Dolinu sunca', oko 18 milijuna kuna, a za novu sapunicu su predviđena dva milijuna kuna. Za 'Mamuticu' i 'Ludu kuću' su izdvojili po 7 milijuna kuna za svaku, a za 'Doživjeti stotu' 3,6 milijuna kuna, što je ukupno 19 milijuna kuna, preko pola ukupnog plana za Dramski program. Također su otkupljeni scenariji za nove sezone serija 'Stipe u gostima' i 'Odmori se, zaslužio si', a tu su još naknade za reprize koje puštaju te druge sitnije obaveze.

Ipak, najveća želja odgovornih na HRT-u je serijal o Domovinskom ratu koji je iznimno skup te bi se godišnje, prema riječima urednice Dramskog programa Lade Džidić, mogla snimati tek jedna epizoda koja bi se prikazivala prigodno za neku obljetnicu. Tako bi serijal od šest epizoda, ako se počne sa snimanjem 2011, u najboljem slučaju bio gotov 2017. godine.

'Domovinski rat je naša najveća želja, a koštao bi 5,5 - 6 milijuna, s tim da se od MUP-a i HV-a dobije dobar dio logistike', rekao je Popovac te izrazio nadu da će u 2011. biti snimljene barem dvije epizode serijala.

Problem u Dramskom programu je i organizacijske prirode.

'Nedostaje strategije kada je u pitanju Dramski program. Neću podsjećati što su serije i filmovi snimljeni u prošlosti značili za gledateljstvo u bivšoj Jugoslaviji. Tu poziciju i ugled HTV nije naslijedio, nego je i dio izgubio', rekao je Hašim Bahtijari.

Urednica Dramskog programa Lada Džidić je rekla da njihov plan rada mora biti poznat 10 godina unaprijed, a predsjednik Vijeća Zvonko Milas je poručio da se neke serije spominju već godinama kao želje, ali se ništa ne događa. Naglasio je da se treba dogovoriti što je prioritetno i za što ima novca, a za što nema.

Također se postavilo pitanje zašto je in house produkcija skuplja nego vanjska.

Popovac je odgovorio da za to postoji niz razloga - od toga da je HRT obveznik Zakona o javnoj nabavi, do problema s inspekcijom rada ako zaposlenici rade prekovremeno. Riječ je o velikoj i skupoj proizvodnji koja je uz sav angažman i sva rezanja skuplja 20 posto od vanjske.

Vanjskoj produkciji ili, kako bi rekli na HRT-u, outsourcingu će se prepustiti sva proizvodnja za koju se zaključi da će na taj način biti jeftinija, najavio je Mislav Stipić