PROSVJEDOVALI NA NAFTNOJ PLATFORMI

Na Grenlandu uhićeno dvoje aktivista Greenpeacea

02.06.2011 u 19:42

Bionic
Reading

Dvoje aktivista Greenpeacea, koji su se u nedjelju popeli na naftnu platformu "Leiv Eiriksson" postavljenu jugozapadno od Grenlanda i na nju lancima pričvrstili kapsulu u kojoj su namjeravali provesti nekoliko dana, nastojeći spriječiti švicarsku tvrtku Cairn Energy u bušenju arktičkoga morskog dna, uhićeni su u noći na četvrtak

'U noći na četvrtak policija je procijenila da je dobar trenutak za uhićenje aktivista, pa su to i realizirali', rekao je za France presse zamjenik šefa lokalne policije, dodavši kako će aktivisti biti prebačeni u glavni grad Grenlanda te će ondje morati izaći pred sud.

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace potvrdila je da su dvojica njezinih aktivista, Britanac Luke Jones i Amerikanka Hannah Mchardy, oboje 25-godišnjaci, uhićeni nakon što su četiri dana proveli u kapsuli, lancima pričvršćenoj za platformu. Kapsulu su postavili 30 metara iznad morske površine. Opskrbili su se hranom i pićem, namjeravajući ondje provesti desetak dana.

Naši aktivisti 'sada su u pritvoru, no to nas neće spriječiti da se i dalje protivimo ovoj besmislici traženja nafte, a svima nam je poznato da bi naftnu mrlju koja bi eventualno mogla procuriti bilo gotovo nemoguće očistiti', stoji u priopćenju što ga je objavio Greenpeace.