GIGANTSKI GMAZ

Na Grenlandu nađene kosti dosad nepoznatog dinosaura

01.08.2017 u 21:20

Bionic
Reading

Na Grenlandu je pronađena lubanja dosad nepoznatog dinosaura, a stručnjaci smatraju kako bi ovaj pronalazak mogao ukazati da je taj ledeni otok jedno od mjesta gdje je nastao život na Zemlji

Kako javlja švedski radio, ogromna lubanja, nađena na sjeveroistočnoj obali Grenlanda, pripadala je navodno gigantskom reptilu nalik na današnje krokodile, ali s ravnom glavom i velikim kljovama.

Prema procjenama stručnjaka, ovaj je reptil živio prije 210 milijuna godina.

Valja napomenuti kako su fosili nalik velikim gušterima pronađeni ranije u Europi, za razliku od Sjeverne Amerike gdje dosad, unatoč blizine Grenlanda, nije otkriven niti jedan takav primjerak. Stoga je znanstvenika ovaj pronalazak doveo do zaključka kako su na razvoj gmazova utjecale klimatske promjene, a ne geografska udaljenost.

Tijekom srpnja, danski znanstvenici su pronašli jedan od najranijih tragova života unutar granitnog kamena na Grenlandu, a prema njihovim pretpostavkama radi se o organizmima koji su živjeli prije 3,7 milijardi godina.

'Koristili smo najnoviju tehniku, poput one koja se koristi u potrazi za dijamantima', kazao je Tue Hassenkam, izvanredni profesor i kemičar sa Sveučilišta Kopenhagen, dodajući kako je riječ o jednostaničnim organizmima.

Ovo otkriće mnogi doživljavaju kao potvrdu kontroverzne teorije koju je predstavio dansko-grenlandski geolog Minik Rosing koji tvrdi da je geneza života na Zemlji nastala oko 200 milijuna godina ranije nego što se dosad vjerovalo te je sugerirao da je Grenland zapravo rodno mjesto života na Zemlji.

Drugi, pak, znanstvenici među kojima je i geokemičarka Elizabeth Bell s Kalifornijskog sveučilišta, tvrde kako je sadržaj kamena s Grenlanda zapravo kontaminiran mlađim materijalom.