SLAB ODAZIV

Na europskim izborima u Sloveniji pobijedio Janša

08.06.2009 u 08:55

Bionic
Reading

Manje od 28 posto slovenskih birača glasovalo je u nedjelju na drugim izborima za Europski parlament, što je još manje nego na prvima koji su održani prije pet godina, priopćila je u nedjelju kasno navečer državna izborna komisija.

Prema djelomičnim neslužbenim rezultatima, najviše glasova, nešto manje od 27 posto, dobila je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a na drugom mjestu su Socijalni demokrati (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora s 18 posto. Te će dvije stranke u budućem sastavu Europskog parlamenta imati po dva zastupnika. Po jedan zastupnički mandat dobile su stranke Nova Slovenija (zastupnik Alojz Peterle), Liberalno demokratska stranka (Jelko Kacin) i stranka Zares (Ivo Vajgl).

Premijer i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je da je zadovoljan rezultatom svoje stranke jer je udvostručila broj zastupnika u Europskom parlamentu u odnosu na onaj od prije pet godina.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je veliku prednost svoje stranke pred vladajućim socijaldemokratima nazvao "signalom otrežnjenja" glasača u odnosu na vladu i njezinu ekonomsku politiku.

Iznenađujući uspjeh na izborima za Europski parlament zabilježila je stranka Nova Slovenija (NSI) sa 16 posto birača koji su glasovali za njenog najistaknutijeg političara Alojza Peterlea iako ta stranka na lanjskim izborima za nacionalni parlament nije prešla izborni prag. Peterle tako ostaje u klupama Europskog parlamenta, a izjavio je da bi konačni rezultati izbora mogli pokazati da njegovoj stranci pripadaju čak dva zastupnička mandata. Po sadašnjim neslužbenim i djelomičnim rezultatima, slovenske stranke lijevog centra imale bi u Europskom parlamentu jedno mjesto više od desnice iako su zajedno osvojile nešto manje glasova od stranaka desne oporbe.