TRIDESETA OBLJETNICA SMRTI

Na ekranu i nakon Tita - Tito

04.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Punih trideset godina prošlo je od smrti najvećeg sina naroda i narodnosti SFRJ, a kontroverze o njemu ni dva desetljeća nakon raspada njegove tvorevine ne jenjavaju. Iako na današnji dan, izuzev u vijesti u 'TV kalendaru', o njemu na HRT-u neće biti spomena, nacionalna TV kuća povodom okrugle obljetnice njegove smrti dva projekta odlučila je posvetiti najvećem sinu, ili zločincu, ovisno kroz kakvu prizmu se promatra

I dok je 'Tito' Antuna Vrdoljaka već stigao do polovice od dvanaest epizoda, onaj drugi, Lordana Zafranovića, u procesu je montaže i postprodukcije. Iako su neke informacije govorile da je projekt zapeo, čak se i špekuliralo da je sabotiran kako bi Vrdoljakov mogao prije na ekrane, čini se da o tome nema niti govora.

Prvi intervju Herte Haas

Za razliku od Vrdoljakova 'Tita', u Zafranovićevu nema igranih dijelova, nego više od 80 ljudi s kojima su razgovarali redatelj i Mira Šuvar priča o čovjeku koji je za mnoge enigma i dan danas.Tako se na popisu sugovornika nalaze i bivša Brozova supruga Herta Haas kojoj je to prvi intervju nakon 60 godina, novinar Žarko Susić, književnik Joža Horvat, Jerko Baković, brat sestara Baković i brojni drugi.

'Prije pet godina započeo sam projekt 'Tito' zajedno s EPH , ali to je išlo dosta sporo i s puno muke. Međutim, imali smo izuzetne sugovornike i u prosincu 2008. godine ušli smo u kooprodukciju s HRT-om.

Nema govora ni o kakvim kašnjenjima ili zastojima. Imali smo opsežan materijal i jednostavno nam je trebalo više vremena za montažu. Prva epizoda je predana 15. siječnja, a do kraja mjeseca trebalo bi završiti i ostale.

Nakon toga ostaje postprodukcija, dodavanje glazbe i uklanjanje šumova. Sve će biti isporučeno kako stoji u ugovoru i s početkom desetog mjeseca serija može biti emitirana', kazao nam je redatelj Zafranović.

Na HRT-u pak priznaju da je određenih problema s njihove strane bilo, ali budući da su oni uklonjeni, nema nikakvih prepreka da serija do kraja godine ne bude emitirana.