ONEČIŠĆENJE DUNAVA

Na Dunavu kod Vukovara masna mrlja duga pet kilometara

01.07.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Masna mrlja, duljine pet kilometara i širine 50 metara, koja se u četvrtak uvečer pojavila na Dunavu kod Vukovara ne potječe s brodova, pa inspekcije utvrđuju točan uzrok onečišćenja

Dunav kod Vukovara onečišćen je nakon obilne kiše i velikog nevremena koje je u četvrtak uvečer pogodilo vukovarsko područje, no još se ne zna što je na dunavske vode donijelo masnu mrlju dugu pet kilometara i široku 50-ak metara.

Na masnu mrlju, koja se pojavila kod ispusta nedaleko bivšeg Borovo Commercea, Lučku kapetaniju Vukovar, a potom i Državni centar 112 oko 20,40 sati upozorila je policijska ophodnja. 'Utvrđeno je kako je masna mrlja u Dunav došla iz ispusta, no ne zna se točan izvor onečišćenja. Sigurni smo kako masnu mrlju nisu prouzročili brodovi ili druga plovila koja prometuju Dunavom', potvrdio je za tportal.hr Josip Mravunac, inspektor sigurnosti plovidbe vukovarske Lučke kapetanije.

Iz Centra 112 u Vukovaru ukazuju kako još nije utvrđen izvor onečišćenja, o čemu su još u četvrtak uvečer izvijestili vodopravnog inspektora, djelatnika Hrvatskih voda nadležnog za rijeku Dunav i Lučku kapetaniju Vukovar te napomenulo kako se obavljaju sve neophodno provjere.

Moglo se još doznati kako su mjesto onečišćenja čamcem obišli državni vodopravni inspektor i djelatnici Hrvatskih voda te uzeli uzorak vode za analizu. U vukovarskom uredu Državnog centra 112 pretpostavljaju kako je do onečišćenja došlo slijevanjem oborinskih voda u Dunav nakon nevremena praćenog obilnim oborinama. Slična onečišćenja navodno su se događala i ranije.