UZAVRELA BIH

Na Dodikov sastanak došao samo Lijanović

30.10.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Sastanak lidera političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine što ga je za petak u Banjoj Luci sazvao predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik propao je jer se tamo nije pojavio gotovo nitko od pozvanih, a razočarani premijer bosanskih Srba izjavio je kako bi ovu činjenicu trebalo smatrati porazom za BiH a ne za njega osobno.

"Ovo je poraz BiH", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, gdje su uz njega stajali tek njegov stranački suradnik i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak". Dodik je dodao kako on zapravo "nije zainteresiran za BiH te da je tu zato što to mora". Pozivajući predstavnike jedanaest političkih stranaka iz BiH na nove pregovore u Banju Luku, Dodik je zapravo pokušao izbjeći odgovornost za propast pregovora vođenih ranije ovog mjeseca u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, ocjena je većine bosanskohercegovačkih medija.

Šaljući pozivnice pojasnio je kako želi da se dogovor postigne među domaćim političkim liderima i bez sudjelovanja stranaca. Pri tom je, međutim, odlučno odbacio mogućnost da dokument o ustavnim promjenama o kojemu se razgovaralo u Butmiru bude osnovicom za nastavak pregovora.

Dodik je u petak u Banjoj Luci konstatirao kako je BiH rezultat sporazuma nastalog Daytonskim sporazumom iz čega proistječu i stanovite obveze "no ništa više od toga". Sve stranke s bošnjačkim predznakom odbile su sudjelovati u pregovorima u kojima ne bi bilo nekoga iz međunarodne zajednice tko bi mogao biti tumačem onoga što je doista dogovoreno. Na tome je posebice inzistirao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, koji je upozorio kako je Dodik do sada na nedopustiv način tumačio i mijenjao jednom postignute dogovore.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Špirić takve je zahtjeve ocijenio suvišnima. "Ako ključni politički ljudi ne žele razgovarati bez svjedoka, to govori da su oni ovo (državu) shvatili kao bračnu a ne političku zajednicu", ocijenio je Špirić. Jerko Ivanković, čija stranka nije bila ni pozvana sudjelovati na butmirskim pregovorima, kazao je pak kako je u Banju Luku stigao kao predstavnik oporbe i s ciljem da podrži dogovor koji bi eventualno postigla vladajuća koalicija.

Međunarodni stručnjaci koje su odredili Sjedinjenje Države i Europska unija idućeg bi tjedna s političkim liderima iz BiH trebali pokušati nastaviti pregovore o tzv. butmirskom paketu. Nakon neuspješnog okončanja pregovora u Butmiru prošlog tjedna bosanskohercegovačkim je političarima prepušteno da dogovor o reformama pokušaju postići do 18. studenog kada će stanje u njihovoj zemlji razmatrati Vijeće za provedbu mira (PIC).