MIROVINSKA REFORMA

Plenković: Čuli smo poruku hrvatskih građana. Prihvaćamo sve zahtjeve sindikata!

19.09.2019 u 06:58

Bionic
Reading

3. maj i Croatia airlines trebali su biti glavne teme sjednice Vlade, na kojoj se na početku ponovno obratio premijer Andrej Plenković. Međutim, u svom obraćanju premijer je iznenadio i objavio da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve sindikata koji su tražili referendum o mirovinskoj reformi

Plenković se uvodno osvrnuo na aktualno prijepodne i početak rada Sabora kazavši da je to 'dobro prošlo'.

'Ovakve prigode su još jedna šansa da istaknemo postignuća koja smo ostvarili u resorima', poručio je Plenković.

Podsjetio je da je jučer izvijestio i o sjednicama Europskog vijeća. 'U jednoj godini pozicionirali smo nekoliko naših dužnosnica na mjesta', kazao je. Plenković je čestitao i Dan hrvatske ratne mornarice.

Komentirao je još jednom slučaj Duhaček, kazavši da očekuje izvješće. 'Sloboda govora i sloboda medija su temelj svakog demokratskog društva te moramo ustrajati na visokim demokratskim standardima', kazao je Plenković, još jednom napomenuvši da treba s posebnim obzirom pristupati novinarima.

Podsjetio je da je u razgovoru sa sindikatima parafiran novi granski ugovor u zdravstvu. 'Nastavljamo dijalog sa sindikatima školstva i pokušavamo riješiti sva pitanja koja su u cilju unapređenja standarda', rekao je.

Vlada prihvaća sve zahtjeve sindikata oko mirovinske reforme. Referendum je sada bespredmetan?

Plenković je progovorio i o mirovinskoj reformi. 'Znate da smo krenuli u cjelovitu reformu i mislimo da je to jedna od važnih strukturnih reformi koju smo pokrenuli u mandatu naše Vlade. Vidjeli ste da su je prepoznali i pozdravili analitičari agencija za kreditni rejting. Ovom reformom mirovinski sustav je cjelovito unaprijeđen. Otklonjene su uočene nejednakosti, tom reformom vodili smo računa o tome da nijedna skupina osiguranika ne bude oštećena', kazao je Plenković, podsjetivši i da su povećane mirovine.

'Svim osiguranicima omogućili smo pravo izbora kakvu će mirovinu primati, omogućili smo im i da se uključe u tržište rada te primaju punu mirovinu. Ukinuli smo i ulaznu naknadu za 3. stup, a mlade potičemo na mirovinsku štednju', podsjetio je.

'No tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijative '67 je previše' i nakon što su prikupljeni potpisi ustanovili smo da ih je dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku - čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti prijedlog i zahtjeve referendumske inicijative te promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju', objavio je Plenković.

Kazao je da postoji dio hrvatskih građana koji ipak žele raditi nakon 65. godine. 'Stoga ćemo također predložiti promjene Zakona o radu i drugih zakona na način da oni koji žele mogu raditi i nakon 65. godine. Na taj način ostvarili smo balans između onoga što je bio cilj referendumske inicijative, ali otvaramo i mogućnost za one koji žele i dalje raditi', kazao je Plenković.

  • +5
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

3. maju jamstvo za zaduženje od 26 milijuna eura

Vlada je, osim toga, na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka za praćenje dovršetka broda Nov. 733.

Plenković je pritom podsjetio da je Vlada već krajem kolovoza dala državno jamstvo 3. maju za kreditno zaduženje. 'Svrha je bila pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova za koje je iskazan tržišni interes, ali i smanjenje postojećih gubitaka za državu. Uprava je intenzivno radila na ispunjavanju uvjeta za davanje državnog jamstva', kazao je Plenković.

Današnja odluka o davanju jamstva usmjerena je samo kako bi se 3. maj mogao kreditno zadužiti i dovršiti brod za kanadskog naručitelja. 'Jamstvo za zaduženje je u iznosu od 26 milijuna eura. Očekujem da će ova odluka omogućiti dinamične aktivnosti u 3. maju, a ključna zadaća uz dovršetak brodova je pronaći strateškog partnera', kazao je Plenković.

'Paralelno radimo i na pronalaženju rješenja za funkcioniranje Uljanika. On nije nigdje ni zanemaren ni zaboravljen, dapače', kazao je ranije Plenković.

Vlada je donijela odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije zrakoplovnoj tvrtki Croatia airlines. Model dokapitalizacije treba biti predložen najkasnije do kraja ove godine, a provedba postupka mora početi do 1. lipnja iduće godine.

U sklopu te odluke je i uplata predujma u korist CA od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Taj iznos utvrđen je na temelju analize manjka financijskih sredstava i plana korištenja tih sredstava, koju je izradio Croatia airlines, a prihvatilo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Uplatom predujma, rekao je Plenković, stabilizirat će se poslovanje CA, čime će se spriječiti brojni negativni učinci na hrvatsko stanovništvo i gospodarstvo, koje bi najizravnije osjetili zrakoplovni i turistički sektor, a posljedice bi se neizravno širile na ostale gospodarske grane.

Vlada je odgovorila i na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću slijedom prijedloga 32 saborska zastupnika, odnosno odbila je tu inicijativu.