FESTIVAL O DOMOVINSKOM RATU

Na Danima Domovinskog filma i dokumentarac o Glavaševiću

28.11.2014 u 10:26

Bionic
Reading

U zagrebačkom kinu Tuškanac 14. studenog starta prvi filmski festival o Domovinskom ratu u Hrvatskoj - Dani Domovinskog filma, koji će zapravo biti revija dokumentaraca o istaknutim pojedincima, gardijskim brigadama i vojnim akcijama iz naše nedavne ratne povijesti. Posljednjeg dana festivala, 17. studenog bit će prikazan i cjelovečernji dokumentarni film o Siniši Glavaševiću, protiv čijeg sina Bojana već više od dva tjedna prosvjeduju branitelji

Dani Domovinskog filma novi je projekt udruge Žene u Domovinskom ratu, čiji je spiritus movensMarija Slišković, žena koja je mnogo truda, upornosti i životne snage uložila da se ženama silovanima u Domovinskom ratu prizna njihova žrtva i da konačno nakon 20 godina dobiju barem nekakvu satisfakciju, definiranu kroz Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Na prvim Danima Domovinskog filma, najavljuju organizatori, bit će prikazani filmovi o ključnim vojnim akcijama i gardijskim brigadama te zaslužnim pojedincima (braniteljima), čije su pojedinosti nedovoljno ili u cijelosti nepoznati široj publici. U pauzama između filmskih projekcija bit će organizirane tribine i okrugli stolovi o prikazanim filmovima te filmske radionice za mlade.

Na festivalu, 17. studenog bit će prikazan cjelovečernji dokumentarni film 'Zaustavljeni glas', čija je okosnica priča o ubijenom ratnom izvjestitelju Hrvatskog radija Siniši Glavaševiću, ocu Bojana Glavaševića protiv kojeg više od dva tjedna prosvjeduju branitelji ulogoreni ispred Ministarstva branitelja.


U opsežnom sižeu filma navodi se kako je 'svojim upečatljivim glasom i emotivnim izvještajima Siniša postao simbol otpora Vukovara, jer su 'njegova javljanja u lokalnom programu, puna optimizma, za branitelje grada i civile u podrumima su bila poticaj da izdrže'.

Pored Siniše Glavaševića, ističe se dalje, ključna osoba za opstanak i funkcioniranje Hrvatskog radija Vukovar bio je Glavaševićev tehničar, a u stvarnosti mnogo više od tehničara – njegov mentor i prijatelj - Branko Polovina. Zahvaljujući Polovininim tehničkim improvizacijama, radio je mogao emitirati do samog pada grada. Svoj posljednji izvještaj iz Vukovara Siniša je poslao nakon pada grada 18. studenog 1991., iz vukovarske bolnice.

Ujutro 20. studenog 1991., Glavaševića i Polovinu JNA odvodi iz vukovarske bolnice, zajedno s drugih 265 osoba. Sljedeće su noći ubijeni na Ovčari.

Filmom o Siniši Glavaševiću ispričana je priča o opsadi, otporu, padu i okupaciji Vukovara, priča o likvidacijama nakon pada grada, o 'nestalima', njihovom višegodišnjem, traženju i otkrivanju u masovnoj grobnici na Ovčari. Film pokušava dati odgovore – kako i zašto se to dogodilo. Film 'Zaustavljeni glas' satkan je od sjećanja Glavaševićevih sugovornika s radija, prijatelja, liječnika i medicinskih sestara iz vukovarske bolnice te svjedočanstva petoro Francuza koji su nastojali pridonijeti da se vukovarska tragedija spriječi. Kasnije su pomogli da se sazna istina i rasvijetle uzroci tragedije. Priča Bojana Glavaševića također je sastavni dio ovog dokumentarnog filma.

Smisao cijelog ovog projekta je, ističu organizatori, prikazati i potaknuti filmsku produkciju na temu Domovinskog rata kako bi se mlade naraštaje educiralo o važnim povijesnim danima obrane zemlje.

Prema planovima drugo izdanje Dana Domovinskog filma 2015. bit će obogaćeno s dodatnim dvodnevnim programom: danom produkcije mladih i danom domoljubnih filmova, a predviđen je i program drugih zemalja gostiju ovog festivala. Na Dane Domovinskog filma mogu se prijaviti svi koji imaju pripremljene filmove u dokumentarnom i igranom obliku, a od sljedeće godine i TV reportaže te amaterske snimke.

TKO SJEDI U ŽIRIJU?

U tročlanom žiriju filmove domovinske tematike ocjenjivat će Amerikanac Jon James Hunter Todd (redatelj, producent i stručnjak za marketing; predsjednik i osnivač Houston International Film Festivala, WorldFest - Houston te kina Amerika); Eva Kirchmayer Bilić (viša umjetnička suradnica na Odsjeku za pjevanje zagrebačke Muzičke akademije. Bavi se organizacijom i vođenjem glazbenih priredbi, posebice vezanih uz domoljubne i braniteljske programe); doc. dr. sc. Ante Nazor (ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, povjesničar i sudionik Domovinskog rata).