RONČEVIĆU KAZNENA PRIJAVA

Na čijem je računu završio novac od kamiona?

09.07.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Na sastanku koordinacije DORH-a, USKOK-a i MUP-a, u povodu slučaja MORH-ovi kamioni, zaključeno je da će se ići u kazneni progon odgovornih za štetni ugovor iz 2004, otkriva Jutarnji list

Kada ustanove točnu štetu koja je nanesena proračunu, tužiteljstvo i policija pokrenut će istragu i o tome gdje je završio novac nastao na razlici u cijeni kamiona. Kako doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih istrazi, kaznena prijava protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića još nije gotova, ali bi trebala biti dovršena do kraja idućeg tjedna.

Na sastanku koordinacije MORH-a i MUP-a prošloga petka, na kojem su sudjelovali Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, Dinko Cvitan, ravnatelj USKOK-a, Tomislav Karamarko, ministar unutrašnjih poslova, i Oliver Grbić, ravnatelj policije, razgovaralo se o rezultatima istrage u slučaju MORH-ovi kamioni.

Istraga je završena prošloga tjedna vještačenjem Strojarskog fakulteta kojim je potvrđeno da su kamioni tvrtke MAN, s kojom Rončević nije htio potpisati ugovor, bitno jeftiniji i jednako kvalitetni kao i oni tvrtke Iveco koju je Rončević favorizirao izravnom pogodbom.

Ustanovljeno je da su kamioni njemačkog MAN-a u skladu s NATO standardima, iako je Rončević tvrdio suprotno i zbog toga poništio natječaj na kojem je MAN-ova ponuda bila najpovoljnija. Na prošlotjednoj koordinaciji policije i tužilaštva, kako neslužbeno doznajemo, dogovoreno je da se ide u pisanje kaznene prijave protiv odgovornih osoba, zbog potpisivanja štetnog ugovora.

Navodno se šteta koju je Berislav Rončević nanio proračunu, potpisavši nepovoljan ugovor s tvrtkom Eurokamioni, procjenjuje na iznos između 5 i 10 milijuna kuna.

Rončević će, piše Jutarnji pozivajući se na neslužbene izvore, morati odgovarati na neugodna pitanja o tome jesu li milijuni iz MORH-ova budžeta završili na nečijim privatnim računima. S takvim razvojem kriminalističke obrade upoznat je, navodno, vrh države i Vlade, a nakon najnovijih saznanja o aferi 'kamioni' i sam Andrija Hebrang, koji je sve do jučer branio Rončevićevu nevinost, tvrdi da će se ispričati javnosti ako istraga pokaže suprotno.