POLICIJA ĆE KAŽNJAVATI VLASNIKE

Na cestama 205.768 neregistriranih vozila

27.03.2009 u 15:32

Bionic
Reading

Prema policijskim podacima, u Hrvatskoj je trenutačno 205.768 vozila čiji vlasnici nisu u zakonskom roku nakon isteka registracije odjavili vozilo i vratili registarske pločice

Koliko opasnost za sigurnost prometa predstavljaju neregistrirana vozila, govore i podaci da su takva vozila tijekom 2008. sudjelovala u 476 prometnih nesreća, a zbog sudara s neregistriranim automobilima, Hrvatskom uredu za osiguranje podneseno je čak 2.047 odštetnih zahtjeva.

Zatim, policajci su lani prilikom nadzora prometa podnijeli 13.417 prijava zbog ne odjavljivanja, a 38.122 zbog upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom.

Kako bi povećali razinu sigurnosti prometa i smanjenje broja neregistriranih vozila na cestama, sve policijske uprave dobile su u zadatak da prekršajno prijave sve vlasnike vozila koji ni nakon proteka roka od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole, nisu odjavili svoje vozilo i vratili registarske pločice nadležnoj policijskoj upravi.

Pojedinci koji se ogluše na zakonske o sigurnosti na cestama bit će kažnjeni novčanom kaznom od 700 kuna, a pravne osobe i obrtnici morat će platiti kaznu u rasponu od pet do 15 tisuća kuna.

Jednako tako, prema odredbama članka 251. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija će odjaviti neregistrirano vozilo, ako je prometna dozvola istekla prije više od godine dana.