VODEĆI SMO U EUROPI

Na cestama 10 posto vozila neregistrirano

17.07.2009 u 14:02

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je trenutačno u prometu između osam i 10 posto vozila koja nisu registrirana ili nemaju osiguranje, po čemu je Hrvatska među vodećim zemljama u Europi, izjavio je u Splitu ravnatelj Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković

Najavio je da će taj ured pooštriti mjere protiv vlasnika vozila koja nemaju registraciju i osiguranje, a počinila su štetu u prometu.

Upozorio je da vožnja i posjedovanje neosiguranoga i neregistriranog a neodjavljenoga motornog vozila vlasniku donosi mnoge prekršajne kazne, a "izostanak odgovarajućeg osiguranja od automobilske odgovornosti može dovesti do katastrofalnoga financijskog udara" na imovinu vlasnika i vozača takvog vozila.

"Imamo pravo od vozača vlasnika neosiguranog vozila koje je odgovornoza počinjenu štetu tražiti prodaju kuće kako bi namirio štetu", rekaoje Pauković.

Pauković je pritom objasnio da će Hrvatski ured za osiguranje - ako vozač upravljajući neosiguranim vozilom počini štetu koja se može mjeriti milijunima kuna - svim oštećenim osobama isplatiti naknadu štete, ali nakon toga od počinitelja ima pravo tražiti cjelokupnu isplaćenu svotu uvećanu za moguće troškove i kamate.

U Hrvatskom uredu za osiguranje upozoravaju kako neosigurana vozila ugrožavaju sigurnost te čine nenadoknadivu štetu osigurateljskoj industriji kroz gubitak premija koje na godinu, tvrde, iznose 110 milijuna kuna i isplatu šteta koja takva vozila prouzroče, na ime čega je u zadnjih 15-ak godina isplaćeno više od 600 milijuna kuna.

Načelnik Odjela za sigurnost prometa u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi Josip Jukić naglasio je kako će se za neosigurana vozila koja se zateknu u prometu naplaćivati kazna od 5000 do 20.000 kuna.

Po najnovijim policijskim podacima, u Hrvatskoj je lani evidentirano više od dva milijuna svih vrsta motornih vozila, a 1999. taj je broj bio znatno manji - 1,3 milijuna.

Na konferenciji na novinare potvrđeno je da je počela akcija u kojoj će se svim vlasnicima koji u zakonskom roku nisu odjavili vozilo ili koji mjerodavnoj policijskoj upravi nisu vratili registracijske pločice, nakon isteka prometne dozvole, izdavati obvezni prekršajni nalozi kojima će se izricati novčane kazne od 700 kuna za fizičke osobe i od 5000 do 15.000 kuna za pravne osobe i obrtnike.