SEZONA NAS NEĆE SPASITI

Na burzi uskoro opet 300 tisuća nezaposlenih

Bionic
Reading

Iako po katastrofalnoj stopi nezaposlenosti nismo ispred Španjolske i Grčke, najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju kako im opasno pušemo za vrat. Unatoč što se nalazimo u srcu turističke sezone i većoj ponudi sezonskih poslova, u srpnju je porastao broj nezaposlenih za novih 3560 osoba

Koncem lipnja HZZ je evidentirao 294.877 nezaposlenih osoba, a prema jučerašnjim podacima na burzi je bilo 298.877 nezaposlenih osoba. Trend povećanja nezaposlenih i u turističkoj sezoni u zadnjih dvanaest godina zabilježen je samo dva puta – 2000. i 2009. godine, piše Slobodna Dalmacija

Stopa nezaposlenosti u lipnju iznosila je 17,3 posto, a među zemljama EU veću stopu bilježe samo Grci i Španjolci. Najnižu stopu ima Austrija 4,1 posto, slijedi je Nizozemska sa 5,1 posto.

Na burzi je u ponudi trenutno 4026 mjesta, a poslodavci najviše traže konobare, kuhare, prodavače, čistačice, informatičare, liječnike, farmaceute i medicinske sestre.

No, najtraženija radna snaga istovremeno je o ona koja se najčešće otpušta, pa je među njiema i najveća konkurencija. Tako je , unuatoč potražnji, i dalje nezaposleno 25.046 prodavača te 19.826 čistačica, nezaposleno je i više od četiri tisuće konobara i 3580 kuhara.