POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

Na Brodarčevu pokopu zviždali ministru Iviću

15.07.2011 u 19:18

Bionic
Reading

Uz najviše vojne počasti na sisačkom gradskom groblju Viktorovac kasno popodne pokopan je general Đuro Brodarac kojega je na posljednji počinak ispratilo desetak tisuća sugrađana, suboraca i poštovatelja

Od Brodarca su se oprostili umirovljeni general Marko Lukić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić i na samom grobu Brodarčev prijatelj Branko Ljubešić.

General Lukić je u emotivnom govoru izravno progovorio o odgovornosti za smrt Đure Brodarca ocijenivši da "kroz puzajući specijalni rat velikosrpska politika ostvaruje svoj cilj". "Ono što izgubiše na bojnom polju, ostvariše u mutnim poslijeratnim igrama. Od gradova heroja stvoriše gradove slučajeve, a stvarne hrvatske heroje i branitelje pretvoriše u zatvorenike i kriminalce...", ustvrdio je Lukić. "Ne samo što te sramno privedoše, nego te strpaše u ćeliju na plus 40 stupnjeva, znajući da te rat već načeo ozbiljnom bolešću", optužio je Lukić.

Oni, koje si politički stvorio iz ugodnih kabineta i kožnih fotelja čude se što ti se dogodilo", dodao je. "Poniženje Đure Bodarca je poniženje hrvatske pobjede, Siska i Banovine, ali i poniženje svih hrvatskih branitelja", ustvrdio je Lukić.

Brodarac se borio za bolju i sretniju Hrvatsku. Njegovo dostojanstvo i hrabro držanje mora nam biti vodilja. U svim bitkama, pa i posljednjim pratilo ga je dostojanstvo, istaknuo je u prigodnoj riječi ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Govor ministra Ivića u nekim je trenutcima izviždan i popraćen uzvicima negodovanja okupljenih na Viktorovcu.

Sisački biskup Vlado Košić je predvodio vjerski obred na Brodarčevu grobu, kao i svetu misu poslije pokopa.

Đuro Brodarac je u pritvoru osječkog zatvora završio 21. lipnja zajedno sa zamjenikom zapovjednika Policijske uprave sisačko-moslavačke Vladimirom Milankovićem i pripadnikom pričuvne postrojbe MUP-a Dragom Bošnjakom, a sva trojica su osumnjičeni za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti na području Siska i Banovine tijekom 1991. i 1992. godine.

U osječkom pritvoru Brodarcu je pozlilo, pa je tijekom noći s utorka na srijedu 12./13. srpnja, s Jedinice intenzivnog liječenja kardiološkog odjela KBC-a Osijek hitno prebačen, zbog problema s disanjem, u Jedinicu intenzivnog liječenja kirurgije gdje je priključen na respirator.

Organizam Đure Brodarca (67) nije izdržao i u srijedu, 13. srpnja 2011. u 8,25 sati ratni načelnik sisačke Policijske uprave i dugogodišnji župan Sisačko-moslavačke županije (1993.-2005.) je preminuo.