SIGURNOSNI PODBAČAJI

Na američkoj 'no-fly' listi 3400 osoba

30.12.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je okrivio 'mješavinu propusta ljudi i sustava' za sigurnosni podbačaj koji je omogućio teroristu iz Nigerije da na Božić unese eksploziv u američki putnički zrakoplov na letu iz Amsterdama za Detroit

WASHINGTON - Obama je kazao da za dva dana očekuje preliminarne rezultate revizija sustava praćenja terorista i prikupljanja obavještajnih informacija, koje je naredio nakon pokušaja napada na zrakoplov Northwest Airlinesa.

U ponedjeljak je Obama rekao da Amerika "neće stati" dok ne pronađe odgovorne za terorističku urotu.

"Ključno je da brzo dijagnosticiramo problem i odmah se s njim pozabavimo. Dogodio se sustavni propust i ja to smatram potpuno neprihvatljivim", rekao je Obama u utorak novinarima na Havajima, gdje se nalazio na 10-dnevnom blagdanskom odmoru.

Umar Faruk Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac, optužen je za pokušaj bombaškog napada u zrakoplovu Northwest Airlinesa, na putu za Detroit, s 80 grama razornog plastičnog eksploziva PETN, ušivenog u donje rublje.

Da je napad bio uspješan, mogao je ubiti gotovo 300 putnika i članova posade zrakoplova, rekao je Obama.

Prvi nalazi revizije sigurnosnih procedura izazivaju "ozbiljnu zabrinutost", rekao je Obama.

Upozorenje oca osumnjičenog, imućnog bankara iz Lagosa, koji je upozorio veleposlanstvo SAD-a u Nigeriji da je njegov sin postao militantni islamist, rezultiralo je njegovim stavljanjem na popis osoba povezanih s terorizmom, iako ta informacija nije podijeljena s drugim agencijama, kako bi ga se stavilo na popis koji bi mu blokirao letenje komercijalnim zrakoplovima, rekao je Obama.

"Postaje jasno da sustav koji je uspostavljen prije više godina danas nije dovoljan da bi se u cijelosti iskoristile informacije koje prikupljamo i znanja koja imamo", rekao je Obama.

Da je informacija o Abdulmutalabu primjereno podijeljena i analizirana, to bi, po njegovim riječima, podiglo "crvene zastavice" i spriječilo ga da se ukrca na let za SAD.

Prema pisanju The Wall Street Journala u utorak, na američkom popisu osoba povezanih s terorizmom je oko 560.000 imena, u bazi podataka o međunarodnom terorizmu oko 400,000 imena, dok je na tzv. 'no-fly' listi oko 3,400 osoba kojima nije dopušteno ukrcavanje ne zrakolove, jer se smatraju prijetnjom civilnom zrakoplovstvu i nacionalnoj sigurnosti.

Abdulmutalab je bio samo na prvom, najširem, popisu, no ne i na 'no-fly' listi, a State Department mu nije opozvao vizu izdanu 2008., navodi WSJ.