RAZLIČITI FOKUSI

Na aktualcu se očekuje žestok okršaj vladajućih i oporbe

17.09.2019 u 21:34

Bionic
Reading

Nakon više od dva mjeseca ljetne stanke jesensko zasjedanje Sabora počinje u srijedu aktualnim prijepodnevom. Očekuje se žestok okršaj vladajućih i oporbe, kao uvod u posljednju godinu ovog saziva, u kojoj bi saborska govornica mogla postati pravi politički predizborni poligon. Nakon prvog jesenskog aktualca slijedi stotinjak točaka dnevnoga reda; svakoj stranci neka druga je u fokusu

'Ovo je zadnji dio godine, kad je vrijeme donošenja državnog proračuna za sljedeću 2020. godinu. To će biti u fokusu', rekao je Ante Sanader, politički tajnik i saborski zastupnik HDZ-a, za HRT.

'Fokus će nam biti gospodarske teme, ali svakako je i korupcija koja obilježava ovu Vladu', govori Saša Djuić, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

'Mi u HNS-u fokusirani smo i na provedbu kurikularne reforme, odnosno reforme obrazovanja', istaknuo je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

'Ja mislim da smo mi bili najkonstruktivnija oporba, ali i najžešća oporba ovdje u Saboru. Znači upućivali smo zakonske prijedloge i amandmane. To se isto može očekivati i sada', naglasio je Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Može se očekivati i sada isto što je bilo i prije ljetne stanke - kampanja u sabornici. Tada za europske, sada za predsjedničke izbore.

'Naravno da će biti pokušaja da se istupi u Saboru podrede predsjedničkoj kampanji', rekao je Grmoja.

'Vjerujem da će veliki broj i samih dionika koji su potencijalni kandidati koristiti saborsku govornicu za svoju promociju', govori Batinić. Ili, pak, promociju potencijalnog kandidata za kojeg rade.

'S ovim predsjedničkim kandidatom ne idem po terenu. Dakle, ja ću biti u Saboru, radit ću svoj posao', rekao je Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a.

Svoj posao odradili su prebjezi i žetončići prije ljetne stanke. Da ih neće biti i sad, poslije stanke, nitko se ne usudi zakleti. Pa ni trenutačno najjači.

'Teško je suditi kako će se tko ponašati. Svatko ima svoju odgovornost i ponaša se onako kako on misli da je to najbolje dok igra u političkoj utakmici', govori Ante Sanader.

Ipak su poprilično komotne i udobne saborske fotelje koje su se više od dva mjeseca hladile, a sad će ih zastupnici manje od dva mjeseca grijati.