pilot projekt

Na aerodromu u Helsinkiju psi njuše koronavirus

24.09.2020 u 13:46

Bionic
Reading

Psi uvježbani za detektiranje novog koronavirusa počeli su u četvrtak u zračnoj luci u Helsinkiju njušiti putnike, u pilot projektu koji je pokrenut paralelno s uobičajenim testiranjem na aerodromu Vantaa, objavile su vlasti.

Učinkovitost pasa zasad nije znanstveno potvrđena pa se putnike koji se dobrovoljno jave i za koje se sumnja da nose virus, poziva da ih onjuše pseći detektori kako bi se usporedili rezultati s pravim testom.

Tim od 15 pasa i deset instruktora uvježbali su finski volonteri koje je sponzorirala privatna veterinarska klinika. Među psima je i Kossi koji je ranije bio uvježban da detektira rak.

"Tijekom istraživanja vidjeli smo da psi mogu detektirati bolest pet dana prije nego se pojave bilo kakvi klinički simptomi", rekla je Anna Hielm-Bjorkman, koja se specijalizirala za klinička istraživanja sa životinjama koje detektiraju bolesti.

"Oni su vrlo dobri u tome, blizu 100-postotne osjetljivosti", dodala je govoreći o sposobnosti pasa da detektiraju slučajeve zaraze koronavirusom.

Tijekom psećeg testa, putnicima se maramicom obriše vrat i zatim se ta maramica odnese u drugu prostoriju gdje je onjuše psi kako bi se odmah dobili rezultati.

Prije nekoliko mjeseci vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima provodile su slično pseće testiranje na aerodromu u Dubaiju.