KONTROVERZNO OKUPLJANJE

Ministarstvo ogorčeno na austrijske medije: Zgranuti smo što mislite da se na Bleiburgu slavi fašizam

14.03.2019 u 12:21

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) reagiralo je priopćenjem na pisanje austrijskih medija o komemoraciji u Bleiburgu, koju vide isključivo kao veliku fašističku zabavu

MVEP je tako izrazio duboko žaljenje zbog percepcije događaja u austrijskoj javnosti koja u okupljanju na Bleiburškom polju vidi 'fašističku zabavu', 'najveće okupljanje neonacista u EU', 'skup ekstremne desnice' ili 'skup ustaša'.

U priopćenju je naglašeno kako grubo poopćavanje u izvješćima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, u MVEP-u doživljavaju kao bolnu uvredu. Istaknuto je i kako je pogrešno na temelju pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti okupljene na Loibaškom polju nazivati fašistima.

'Ukazali smo kako se upravo to radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj', smatraju u MVEP-u.

Mogućnost odvijanja ovakvog skupa u Austriji smatrali su pomakom u smislu demokratskog razvoja i kao takvog ga poštivali.

'Bleiburško polje za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava. Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o 'političkoj instrumentalizaciji' i dijelu 'političko-nacionalnog rituala'', poručuju iz MVEP-a.

Austrijskim medijima u priopćenju je istaknuto i kako se ovakvim i sličnim imputiranjima i grubim prigovorima najodlučnije suprotstavljaju te žurno apeliraju na distanciranje od jednostranog i neodrživog okrivljavanja, što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj, već i Hrvata koji žive u Austriji.

  • +12
Komemoracija na Bleiburgu 2017. godine Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević