SRETAN KRAJ

MVEP: Pomorac Ivan Furčić nakon tri godine vratio se u Hrvatsku

22.05.2018 u 10:19

Bionic
Reading

Nakon gotovo tri godine hrvatski pomorac Ivan Furčić jutros se iz Libije vratio u Hrvatsku, izvijestili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

'Povratak gospodina Furčića rezultat je kontinuiranih napora hrvatske službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova i nadležnih hrvatskih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanja predmeta. Zahvaljujemo svima uključenima na ustrajnosti i posvećenosti u rješavanju povratka gospodina Furčića u Republiku Hrvatsku, priopćili su iz MVEP-a.

Ivan Furčić bio je prvi časnik palube na brodu 'Sovereign M' kada su koncem kolovoza, odnosno početkom rujna 2015. godine zaustavljeni ispred teritorijalnih libijskih voda od jedne od tamošnjih milicija, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su bili prazni, bez tereta, svi su članovi posade uhićeni i odvedeni u zatvor 'Tajoura A', stotinjak kilometara udaljen od glavnog libijskog grada, i to zbog namjere šverca naftnih derivata iz Libije. Neslužbena teorija govori da je "Sovereign M" zaustavljen jer se od ranije, i to zbog trgovanja i prometa ljudima i izbjeglicama iz Libije i Sirije u Italiju, nalazio na crnoj listi lokalnih vlasti. U tom trenutku plovio je za maltešku kompaniju 'Golden Fleet' u vlasništvu obitelji Mizzi, istu onu kao i brod 'Falkvaag' na kojem su u Cadizu uhićeni hrvatski pomorci Nikola Tolja i Ernest Pekar, koje se zajedno s ostalima teretilo za šverc pošiljke cigareta vrijedne 12 milijuna eura.

Problem za Furčića i ostale uhićene bio je sigurnosni i svaki drugi kaos u kojemu se nalazi Libija. Slučaj je u jednom trenutku iz Tripolija prebačen najprije u Al Ajaylat, a potom u Zawiju na sjeveru zemlje, ali godinama nije održano ni jedno ročište. Uvijek kada je zakazano bilo bi na sam dan održavanja i otkazano, s istim objašnjenjem da posada 'ne može biti dovedena na sud zbog nereda i zatvorenih prometnica'.

Furčić je tek nedavno prvi put izveden pred sud, a početkom svibnja osuđen je na tri godine zatvora.