BEOGRAD ALARMIRA SVIJET

MVEP o ofenzivi Srbije: Ćirilica je unutarnje pitanje RH

19.08.2015 u 14:03

Bionic
Reading

Ćirilične ploče unutarnje su pitanje koje Hrvatska rješava kroz svoje institucije, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pošto je Srbija najavila prosvjednu notu zbog izmjena vukovarskog gradskog statuta

Cijenili bismo da susjedna zemlja pričeka da se problemi riješe, kao i uvijek do sada, kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa, poručili su iz MVEP-a.

'Uloga političara je da svojim izjavama smiruju, a ne potpiruju tenzije', dodaju u ministarstvu.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je najoštrije prosvjedovalo zbog odluke vukovarskog gradskog vijeća o promjeni statuta grada kojom na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama nisu predviđene dvojezične ploče i najavilo prosvjednu notu Hrvatskoj.

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković najavio je u srijedu da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ocijenivši da ona predstavlja pitanje civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda.

'Bruxelles bi svakako trebao reagirati jer je ovdje u pitanju, prije svega, ugrožavanje ljudskih prava, a onda i manjinskih prava jedne nacionalne zajednice u jednoj državi članici Europske unije', rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije (RTS) u povodu odluke vukovarskog gradskog vijeća o ćirilici.

Selaković je ocijenio nedopustivim da Bruxelles ne reagira, rekavši da su posljednji događaji i odluke u Vukovaru 'upravo rezultat' izostanka službenog reaagiranja.

'Bruxelles bi svakako trebao reagirati jer je ovdje u pitanju, prije svega, ugrožavanje ljudskih prava, a onda i manjinskih prava jedne nacionalne zajednice u jednoj državi članici Europske unije', rekao je Selaković.

'Svatko se pita kako je moguće da EU kaže da nema nikakve nadležnosti u ovome području kad je riječ o državi članici, a kada netko želi postati članicom itekako ima nadležnosti. Ovo je pitanje pristojnosti i civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda', rekao je.

EU bez nadležnosti po pitanju prava manjina u državama članicama

Dužnosnica Europske komisije (EC) Tove Ernst izjavila je ranije beogradskim medijima u povodu odluke vukovarskog gradskog vijeća o uporabi ćirilice da je 'zaštita manjina važna vrijednost za EU', ali da nadležnost nad pravima manjina pripada zemljama članicama. 'Komisija nema opću nadležnost glede manjina, poglavito u odnosu na pitanja priznavanja statusa manjina, njihovo samoopredjeljenje i autonomiju, odnosno uporabu regionalnih ili manjinskih jezika', izjavila je agenciji Tanjug Tove Ernst.

Međutim, EU 'nije jedina međunarodna adresa na čija vrata treba pokucati', rekao je Selaković i najavio da će se Srbija obratiti svim međunarodnim institucijama.

'Tu je i Vijeće Europe, kao najstarija institucija za zaštitu ljudskih prava, tu je i visoki povjerenik OESS-a za zaštitu prava manjina. I na svaku adresu trebamo pokucati i reći da je nedopustivo ponašati se prema Srbima kao prema boksačkoj vreći koju će šutirati svako tko stigne', rekao je Selaković.

'Ćirilica je zabranjivana tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata', rekao je, ustvrdivši da 'Srbija nije ta koja provocira', već nastoji djelovati mudro i odgovorno.

Prema njegovim riječima, u Srbiji nacionana manjina ima pravo na uporabu svog jezika i pisma ukoliko je prema posljednjem popisu stanovništva na nekom području ima najmanje 15 posto, dok je u Hrvatskoj za uporabu jezika i pisma propisano najmanje 35 posto.

Selaković je rekao kako su 'Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda postali nacionalna manjina', te da se 'ne smije zaboraviti da na tim prostorima Srbi žive stoljećima'. 'A i tamo gdje Srba danas ima 35 i više posto, čak ni sada ne mogu imati to pravo', rekao je. Rekao je kako Hrvatska treba postupiti u skladu s civilizacijskim principima i s ustavnim zakonom i ukinuti odluku vukovarskog gradskog vijeća.