ZAPALJIVA RETORIKA

MVEP: Hrvatska poziva na smirivanje napetosti i nastavak dijaloga na Kosovu

29.03.2018 u 19:24

Bionic
Reading

Hrvatska poziva na smirivanje napetosti i izbjegavanje zapaljive retorike između Srbije i Kosova, te na nastavak dijaloga, doznaje se četvrtak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Republika Hrvatska ističe potrebu smirivanja napetosti i izbjegavanja zapaljive retorike te poziva na stvaranje ozračja koje će omogućiti povratak za pregovarački stol i konstruktivan nastavak dijaloga", navodi ministarstvo u odgovoru na upit Hine o stanju na Kosovu.

Također kaže da je "na Srbiji i Kosovu da kroz nastavak razgovora, u dobroj vjeri i uz medijaciju EU, odgovorno rade na normalizaciji odnosa i tako pokažu da mogu surađivati u europskom duhu".

Kosovske vlasti su u ponedjeljak uhitile šefa ureda srbijanske vlade za Kosovo Marka Đurića i potom ga protjerale s Kosova. Srpska lista koju podupire službeni Beograd je nakon toga odlučila istupiti iz Vlade Kosova i uskratiti povjerenju premijeru Ramušu Haradinaju te je najavila da će početkom travnja započeti formiranje Zajednice srpskih općina.

Zbog tog incidenta u utorak je u Srbiju doputovala i šefica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini koja je nakon sastanka s predsjednikom Aleksandrom Vučićem naglasila da se takvi događaji ne smiju ponoviti.

Vučić je Mogherini poručio da je očuvanje mira i stabilnosti u interesu Srbije, što se može samo tako da se ne ugrožava sigurnost Srba na Kosovu i Metohiji.

"Hrvatska podupire napore Visoke predstavnice EU Federice Mogherini da se dijalog nastavi. Sve ostale opcije, kao i pokušaji jednostranih uključivanja trećih država ne pridonose pronalaženju pravog rješenja", navodi MVEP.

Također kaže da je spremnost za nastavak dijaloga, na koju ukazuju najnovije informacije, ohrabrujuća i ponovno naglašava da je za Srbiju i Kosovo, ali i za čitavu regiju, očuvanje mira i stabilnosti apsolutni prioritet.