evakuacija iz wuhana

MVEP: Hrvati iz Wuhana bi u kasnim jutarnjim satima trebali sletjeti na jug Francuske

01.02.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Veleposlanstva RH u Pekingu i Parizu, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a i Stalnim predstavništvom RH pri EU u Bruxellesu, poduzimali su sve aktivnosti kako bi četiri hrvatska državljana bila što prije prevezena iz kineskog grada Wuhana u Europu, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) putem priopćenja

Uspješnom koordinacijom i brzim djelovanjem s europskim partnerima, osigurana je brza repatrijacija, vodeći računa primarno o sigurnosti i zdravlju hrvatskih državljana, tvrde iz Ministarstva

U organizaciji Francuske Republike u kasnim bi jutarnjim satima trebali sletjeti na jug Francuske. Iz mjera predostrožnosti, pri dolasku bit će smješteni u izolaciju gdje će boraviti 14 dana, prije povratka u Hrvatsku.

Četvero hrvatskih državljana zatražilo je evakuaciju iz kineskog grada Wuhana nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Troje ih tom gradu živi već duže vrijeme, a jedna je osoba nedavno došla u posjet prijateljima. U Kini živi oko 300 hrvatskih državljana.

MVEP se zahvalio francuskim i kineskim središnjim, pokrajinskim i gradskim vlastima, kao i svim ostalim dionicima, koji su predano sudjelovali u organizaciji brzog povratka hrvatskih državljana u Europu.

Veleposlanstvo RH u Pekingu, kao predsjedavajuće Vijećem EU, u suradnji s Delegacijom Europske unije, nastavlja koordinirati zajedničke aktivnosti država članica u nošenju s novim koronavirusom te pružati svu konzularnu pomoć i potporu hrvatskim državljanima diljem NR Kine , napomenuli su u priopćenju iz ministarstva kojim upravlja Gordan Grlić Radman.

Epidemija koronavirusa izbila je u Wuhanu, gradu od 11 milijuna stanovnika u središnjoj Kini. Broj zaraženih novim koronavirusom u Kini porastao je na više od 11000, a do sada je umrlo 259 oboljelih, objavile su kineske zdravstvene vlasti u subotu.