Međunarodni dan multilateralizma i diplomacije za mir

MVEP: Epidemija covida-19 podsjeća na važnost multilateralizma

24.04.2020 u 13:04

Bionic
Reading

Hrvatska je snažan zagovornik multilateralizma čija se važnost potvrđuje i u vrijeme epidemije koronavirusa, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u petak, na Međunarodni dan multilateralizma i diplomacije za mir

Opća skupština UN-a utemeljila je 2018. taj dan posvećen međunarodnoj suradnji i diplomaciji kao mehanizmima za sprečavanje sukoba i održavanje globalnog mira.

Hrvatska se 2019. priključila Savezu za multilateralizam (“Alliance for Multilateralism”) koji su pokrenule Njemačka i Francuska. 'Brojna su pitanja te izazovi kojima države svijeta moraju pristupiti zajednički, poput klimatskih promjena, održivog razvoja, geopolitičkih napetosti, međunarodnog terorizma, hibridnih prijetnji i dr', priopćio je MVEP.

'Aktualna pandemija covida-19 također nedvosmisleno upućuje na važnost zajedničkog suočavanja s iznimno složenim fenomenima kroz multilateralni i diplomatski rad', kažu na Zrinjevcu.

Službeni Zagreb smatra da je potrebno zajednički raditi na unapređenju mehanizama međunarodnih organizacija, osobito Ujedinjenih naroda kako bi se povećala njihova učinkovitost i osiguralo kolektivno zdravlje, blagostanje, sigurnost i razvoj.